ФПУ надає роз’яснення щодо оподаткування профспілкових організацій

ФПУ надає роз’яснення щодо оподаткування профспілкових організаційУ Податковому кодексі України не повною мірою врегульовано низку питань в оподаткуванні профспілкових організацій.

Важливими кроками у напрямі вирішення нагальних проблем, які хвилюють профспілки, стали підписання спільного листа ФПУ та ДПА України, в якому, зокрема, вдалося врегулювати питання оподаткування профспілкових виплат, а також підготовка ФПУ проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України», який внесено до Верховної Ради України народним депутатом України В.Г. Хара (реєстр. №8206 від 09.03.2011).

За підтримкою вищезазначеного законопроекту ФПУ зверталася до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України, ДПА України. ФПУ також зверталася до членських організацій ФПУ з пропозицією направити до парламенту звернення на підтримку даного законопроекту.

Крім цього, ФПУ співпрацювала з Національним координатором МОП в Україні В.Кострицею щодо порушення Податковим кодексом України гарантій, передбачених Конвенцією МОП "Про свободу асоціації і захист права на організацію" №87 та направила скаргу до Міжнародної організації праці з цього питання.

Однак не зважаючи на вжиті заходи, Постановою Верховної Ради України від 15.11.2011 № 4027-VI профспілковий законопроект №8206 було знято з розгляду.

Протягом останнього часу ФПУ неодноразово ініціювала перед Міністерством фінансів України та ДПС України необхідність узгодження норм Податкового кодексу України із Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" та Конвенцією Міжнародної організації праці №87.

Податкові ініціативи щодо забезпечення діяльності профспілкових організацій направлено Віце-прем'єр-міністру України – Міністру соціальної політики України Тігіпку С.Л.

З метою отримання роз'яснення на спірні питання в оподаткуванні, зокрема, профспілкових організацій, ФПУ направила звернення до Голови ДПС України Клименка О.В.

Варто зазначити, що певним результатом проведеної роботи є інформування Державною податковою службою України Федерацію профспілок України про те, що профспілкові організації, які не отримують доходів з джерел, що підлягають оподаткуванню, не повинні подавати до податкових органів фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форми №1-м та 2-м), подання якого передбачено п. 46.2. Податкового кодексу.

Крім цього, ДПС України проінформувала, що підтримує пропозицію ФПУ щодо подання профспілковими організаціями, які не мають штатних працівників та не отримують доходів, що є об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств, податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій 1 раз на рік. Проте такі зміни можливі тільки після внесення відповідних змін до Податкового кодексу України.

Тому під час зустрічі профспілкового активу з Прем’єр-міністром України М.Я.Азаровим 27 січня ц.р. пропозиції ФПУ у вигляді проектів доручень та законодавчих норм щодо врегулювання податкових проблем профспілок та забезпечення соціальної справедливості в оподаткуванні були вручені Прем’єр-міністру для їх опрацювання в Уряді та врахуванні при підготовці змін до Податкового кодексу України.

ДПС України також повідомила, що при підготовці у наступному звітному (податковому) періоді Довідника пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків та зборів, питання щодо виключення з цього Довідника доходів у вигляді членських внесків, відрахувань на культурно-масову, фізкультурну та оздоровчу роботу буде додатково опрацьовано.

Разом з тим, не зважаючи на профспілкові ініціативи щодо спрощення податкової звітності, на даний момент в Податковому кодексі залишається низка вимог, які потребують обов'язкового виконання для уникнення застосування штрафних санкцій до профспілкових організацій.

У зв'язку з цим, ФПУ надає інформацію про порядок та строки подання основних податкових звітів для профспілок всіх рівнів, як того вимагає Державна податкова служба України.

– Податковий звіт про використання грошових коштів неприбутковими установами та організаціями за IV квартал 2011 року подається за формою, затвердженою Наказом Державної податкової адміністрації України від 31.01.2011 №56.

При цьому, профспілкові організації заповнюють лише II частину даного звіту у разі отримання оподатковуваних доходів.

Профспілкові організації повинні подавати Звіт неприбуткової організації і за відсутності оподатковуваних доходів із прокресленнями у відповідних рядках частини ІІ.

Останній день подання Звіту за IV квартал 2011 – 9 лютого 2012 р.

Звіт про суми податкових пільг, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання до бюджету у зв'язку з отриманням податкових пільг" від 27.12.2010 №1233.

Для заповнення цього звіту варто користуватися довідником пільг № 60, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов’язкових платежів станом на 1.01.2012.

Звіт заповнюється щодо таких доходів, як членські внески та вiдрахування коштiв пiдприємств, установ і органiзацiй на культурно-масову, фiзкультурну та оздоровчу роботу, а також вартість майна та послуг, отриманих первинною профспілковою організацією від роботодавця згідно з положеннями колективного договору (угоди) відповідно до ст. 42 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності" (у разі заключення договору з визначенням сум).

Останній день подання Звіту – 9 лютого 2012 р.

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ) (форма розрахунку та порядок заповнення затверджено Наказом ДПА України від 24.12.2010 №1020).

Останній день подання Звіту – 9 лютого 2012 р.

Що стосується подання профспілковими організаціями Повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП ,ФПУ зазначає, що не отримала відповіді від ДПС України з цього питання та низки інших питань, у зв'язку з чим вимушена повторно звернутися до ДПС України з цього приводу.

Разом з тим, ФПУ звертає увагу, що Наказом Мінфіну від 09.12.2011 №1588, яким затверджено порядок подання такого повідомлення, не передбачено подання повідомлення 20-ОПП станом на певну дату, а лише у разі реєстрації, створення чи відкриття об'єкта оподаткування з визначенням відповідного строку – протягом 10 робочих днів після його реєстрації.

Г.В. Осовий,
в.о. Голови Федерації профспілок України

Схожі публікації


Догори