Звернення учасників VІ пленуму ЦК Профспілки до Голови Верховної Ради України А.П.Яценюка

18.02.2008 № 02-5 / 71
Голові Верховної Ради України
А.П. Яценюку

Шановний Арсенію Петровичу!

Учасники VI пленуму ЦК Профспілки працівників освіти і науки України звертаються до Вас з приводу суттєвого звуження трудових та соціально-економічних прав, гарантій, пільг працівників та студентів закладів і установ освіти Законом України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

З вимогами не допустити вилучення із чинних законів України в галузі освіти і науки положень щодо законодавчо встановлених державних гарантій освітян, звуження прав науковців ЦК Профспілки працівників освіти і науки України вже звертався до Верховної Ради України під час розгляду 28 грудня 2007 року Державного бюджету України на 2008 рік. Однак вони не були почуті народними депутатами України при його прийнятті.

Як наслідок відповідними положеннями цього закону скасовано гарантії педагогічних, науково-педагогічних працівників про встановлення середніх посадових окладів відповідно не нижче середньої та на рівні подвійної заробітної плати працівників промисловості, а також доплат спеціалістам закладів освіти до середньомісячної заробітної плати працівників народного господарства, що були встановлені статтею 57 Закону України «Про освіту».
Обмежено соціальною податковою пільгою гарантії педагогам та пенсіонерам з їх числа у сільській місцевості та селищах міського типу на безоплатне забезпечення житлом з опаленням та освітленням, які передбачалися цією ж статтею Закону України «Про освіту».

Відмінено державні гарантії у рівнях оплати праці працівників різної кваліфікації в установах та організаціях, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів, що були передбачені статтею 18 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії".

Обмежено права науково-педагогічних та наукових працівників у рівнях пенсійного забезпечення, надані статтею 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність».

Ліквідовано пільги студентам з числа потерпілих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС щодо підвищеної на 100 відсотків стипендії, передбачені Законом України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Скасовано положення статті 13 Закону України «Про оплату праці» щодо колективно-договірного регулювання оплати праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету.

Звужено права вищих начальних закладів відкривати банківські, поточні та депозитні рахунки в банках, зберігати кошти на депозитних рахунках банків, користуватися банківськими кредитами, що були передбачені у статтях 32 та 63 Закону України "Про вищу освіту".

Попри те, що законом про державний бюджет на поточний рік не призупинено положень статті 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», як це мало місце впродовж останніх років, за інформаціями з місць кошти у відповідних бюджетах на проведення фізкультурно-оздоровчої та культурно-масової роботи серед працівників бюджетних установ не передбачені.

Потребує наближення термін введення в повному обсязі Єдиної тарифної сітки з 1 квітня 2008 року, оскільки рівень нинішньої заробітної плати працівників освіти не в змозі задовольнити життєві потреби, особливо в умовах підвищення цін та тарифів на товари і послуги.

Учасники пленуму ЦК Профспілки працівників освіти і науки України вважають, що Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» прийнято із порушеннями статей 22 та 64 Конституції України вимагають відновлення трудових, соціально-економічних прав, гарантій та пільг працівників галузі, а також студентської молоді при внесенні до нього змін, в тому числі шляхом вилучення з розділу II норм пунктів 28, 36, 49, 65, 66, 87.

З повагою
Голова Профспілки Л.С.Сачков
Лист

Схожі публікації


Догори