Профспілка добилася підвищення зарплат вчителів в Естонії

Профспілка добилася підвищення зарплат вчителів в ЕстоніїДеякі вчителі Естонії вже з початку року отримували підвищену зарплату, проте в Таллінні і Тарту момент істини для вчителів настав лише в березні 2013 року.

Затримка була зумовлена тим, що уряд тільки в лютому остаточно затвердив суму, що виділяється на освіту.

Однак у лютому столичні вчителі ще не одержали прибавку до зарплати, так як переговори між директорами шкіл, завідуючими дитсадками та профспілками вчителів ще не були завершені. Питання полягало в тому, скільки місто зі свого боку виділить на зарплати вчителів.

Підвищення зарплат педагогів стало можливим після того, як Талліннська міська управа домовилася з профспілковою організацією працівників освіти столиці Естонії про підвищення заробітної плати освітян, праця яких оплачується з державного бюджету.

Надбавку отримають не лише молодші вчителі, як у решті республіки, але і всі інші категорії педагогів Таллінна – вчителі, старші вчителі та вчителі-методисти. Як зауважив з цього приводу віце-мер Таллінна Михайло Килварт, на відміну від уряду, Таллінн вирішив підвищити зарплату педагогів інших категорій. «Адже дивно вийде, якщо самі висококваліфіковані і високопрофесійні педагоги, що визначають змістовність освіти і напрям освітнього процесу, залишаться обділеними», – підкреслив віце-мер.

Зарплата старшого вчителя у талліннській школі підвищиться до 820 євро, а вчителя-методиста – до 990 євро, різниця в зарплатах вчителів з досвідом роботи та без досвіду скоротилася: нижня межа зарплати молодших вчителів та вчителів зросла з 608 євро до 715 євро.

Підвищилася оплата праці класного керівника: в основній школі вона буде 130 євро, в гімназіях – 100 євро. До цих пір вона становила в Таллінні 93 євро, а по всій території Естонії в залежності від категорії вчителя – 60,84 – 88,90 євро). Підвищення зарплат здійснено заднім числом із січня місяця.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори