У Данії залагоджено конфлікт між профспілкою вчителів та муніципалітетами

У Данії залагоджено конфлікт між профспілкою вчителів та муніципалітетамиЗалагодження конфлікту означає, що найближчим часом учні та вчителі повернуться в школи.

Данські депутати більшістю голосів схвалили врегулювання конфлікту між національним профспілкою вчителів та муніципалітетами законодавчим шляхом. За такий спосіб вирішення спору проголосували 96 депутатів, 13 висловилися проти.

Нагадаємо, предметом конфлікту на переговорах про новий трудовий контракт між Спілкою датських вчителів та місцевими адміністраціями було питання щодо робочих годин вчителів. Муніципалітети наполягали на збільшенні кількості годин викладання та скороченні часу, відведеного на підготовку занять.

Учителі стверджували, що це призведе до різкого погіршення якості викладання. Після того, як переговори провалилися, в Данії 2 квітня був оголошений локаут. Двері майже 2,5 тисяч шкіл були закриті перед приблизно 52 тисячами викладачів, які залишилися без роботи, і майже 875 тисячами учнів.

Після майже чотирьох тижнів вимушених канікул уряд вніс на розгляд парламенту строковий законопроект, покликаний нормалізувати становище в школах Данії.

Згідно з документом, право на організацію навчального процесу залишається за директорами шкіл. Фактично, це означає, що вчителям доведеться викладати більше годин, ніж раніше.

В якості компенсації фонд заробітної плати вчителів буде збільшено на 300 млн крон (52,6 млн доларів). Тепер педагоги будуть заробляти на 3,3–4,2 тисяч крон (580-740 доларів) на рік більше.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори