Франція: молоді, освічені, але безробітні

Франція: молоді, освічені, але безробітніЗа даними статистичної служби Європейського союзу, кожен четвертий молодий француз не має постійного місця роботи.

Рецесія другої економіки Європи породила ціле покоління «С» – вічних стажистів, у яких немає ні роботи, ні будь-яких перспектив у майбутньому.

Типовий представник втраченого покоління у Франції – це молода людина, у віці від 18 до 30 років. Найчастіше у нього на руках є диплом про вищу освіту або рекомендація з університету, але немає досвіду роботи. Щодня він відправляє десятки своїх резюме роботодавцям. Але у відповідь отримує максимум одну пропозицію тимчасового контракту.

25% молодих французів не можуть знайти собі постійну роботу
Молодь проти того, щоб сидіти вдома без роботи. Адже розуміє, що без роботи, нових проектів, не матиме грошей навіть, щоб просто сходити в магазин.

Зазвичай, молоді хлопці та дівчата отримують допомогу з безробіття. Вони проходять постійні стажування у компаніях, які наймають їх на короткий термін. Їм – стажистам – не платять зарплату, а працювати їм доводиться по 50 годин на тиждень. Таким чином, молодь набирає досвід розраховуючи на те, що їх все-таки візьмуть на постійну роботу.

Втім, поки хепі-енди трапляються вкрай рідко. Компанії із радістю беруть стажистів, але без постійного найму на роботу.
Другий варіант для втраченого покоління – це тимчасова робота. Приміром, за роботу няні для дітей або вигул собак можна заробити п'ять євро на день.

Однак і ці спроби молодих людей поліпшити своє становище на французькому ринку зайнятості успіху не приносять.

Роботи не буде без трудового досвіду
Безробіття серед молоді у Франції досягло вже 25% (це 3,625 мільйона осіб). Із них – 82% отримують тимчасовий заробіток. Але, як правило, після закінчення короткострокового контракту роботодавець прощається з молодим співробітником.

Французькі соціологи бачать корінь проблеми в нездатності класичної моделі освіти адаптуватися до сучасних умов ринку праці. Виходить, що молодь із дипломами елітних вузів без трудового досвіду не представляє інтерес для компаній. Але насправді проблема є набагато глибшою.

Справа в тому, що економіка Франції все відчутніше занурюється в рецесію. За прогнозами МВФ, зростання французької економіки в 2013 році складе максимум 0,1%, а може і зовсім скотитися до нуля. При цьому державний борг республіки вже досяг 90% від ВВП.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори