Страйк австралійських вчителів проти проекту нового колдоговору

Страйк австралійських вчителів проти проекту нового колдоговоруБлизько шести з половиною тисяч вчителів та освітніх працівників з більш ніж 200 католицьких шкіл австралійського штату Новий Південний Уельс, у яких навчаються тисячі учнів, 22 та 23 липня проведуть тригодинний страйк, побоюючись нової політики керівництва.

Відповідно до нового колективного договору, запропонованого роботодавцями, кількість учнів у класах зросте, а число педагогів, навпаки, зменшиться. Крім того, як повідомляє Незалежна профспілка працівників освіти Австралії (НПОА), членська організація Інтернаціоналу освіти, запропонований проект колективного договору передбачає скасування оплати за понаднормову роботу, зняття обмежень з кількості учнів, скорочення тривалості лікарняних, відміну півгодинних перерв на обід. Зарплати працівників можуть скоротитися на суму від 6 до 17 тисяч австралійських доларів на рік.

«Члени нашої профспілки проявили дивовижну одностайність, коли голосували за проведення страйку, - розповів генеральний секретар відділення НПОА у штаті Новий Південний Уельс Джон Куессі. - Проти нього було подано близько 1,5% голосів. Наші члени проводять страйк, щоб висловити свій протест проти образливих і зневажливих пропозицій, зроблених роботодавцями. Вони також демонструють своє бажання захистити якісне викладання і навчання, які зараз перебувають під загрозою через пропозиції роботодавців».

Куессі наголосив, що вчителям і без нового колдоговору вже несолодко, адже керівництво ускладнює їм роботу, скорочуючи посади помічників педагогів. Ну а збільшення кількості учнів у класі стане «порушенням техніки безпеки», вважає профспілковий лідер.

У вівторок, 22 липня, вчителі та члени НПОА з Сіднея, а також Центрального узбережжя, припинять роботу на три години на початку навчального дня – до 11.30 (в Австралії зараз зима, тому навчальний рік у розпалі). Страйкуючі вчителі проведуть мітинг та пройдуться центральними вулицями Сіднею до центрального офісу комісії з трудових відносин. Їхні колеги з 4 інших округів проведуть такі ж дії наступного дня. Їхній мітинг відбудеться у містечку Паррамата.

Але Куессі зазначає, що школи не будуть закриті. «Вчителів не буде, але за учнями доглянуть. Безумовно, там будуть директори. Можливо, якийсь час доведеться витратити і батькам. А з середини навчального дня всі звичайні заняття відновляться» - говорить лідер профспілки.

Незалежна профспілка працівників освіти Австралії (НПОА) нараховує понад 68 тисяч членів. Вона є галузевою профспілкою, що представляє працівників недержавних шкіл та установ в усіх регіонах Австралії: директорів, вчителів, а також різні категорії адміністративного, допоміжного, технічного персоналу і шкільних працівників початкових і середніх шкіл. Вчителі, що працюють в системі державної освіти, входять до Австралійської профспілки освіти, яка налічує понад 180 тисяч членів.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори