Заповіти О.А. Захаренка – педагогіка майбутнього!

Заповіти О.А. Захаренка – педагогіка майбутнього!13 січня у приміщенні Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників відбулися Четверті Різдвяні зустрічі «Заповіти О.А.Захаренка – педагогіка майбутнього». Вони присвячені пам’яті академіка АПН України Олександра Антоновича Захаренка.

Мета цього заходу, що став традиційним, полягала в тому, щоб ще раз пригадати сторінки життя і творчості народного учителя, який створив авторську педагогічну систему і втілив її у Сахнівській школі Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

2012-й рік знаменний для освітян Черкащини тим, що 2 лютого виповнюється 75-та річниця з дня народження О.А.Захаренка, а 30 квітня педагогічна громада області з сумом відзначатиме десятирічну дату з дня смерті видатного науковця і педагога.

Учасниками і гостями Різдвяних педагогічних зустрічей стали члени сім’ї Олександра Антоновича – його дружина Віра Петрівна і син Сергій Олександрович; а також Ляшенко Олександр Іванович, академік-секретар Відділення загальної середньої освіти НАПН України, доктор педагогічних наук, професор; Мальований Юрій Іванович, вчений секретар Відділення загальної середньої освіти НАПН України, член-кореспондент НАПН України, кандидат педагогічних наук; Десятов Тимофій Михайлович, в.о. директора ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор педагогічних наук, професор; Данилевський Валерій Вікторович, заступник начальника Головного управління освіти і науки облдержадміністрації; Жалдак Ольга Дем’янівна, голова обкому Профспілки працівників освіти і науки; Рибалка Іван Леонідович, директор Авторської О.Захаренка загальноосвітньої школи с.Сахнівка; Гончарик Олександр Григорович, директор Кам'янської загальноосвітньої школи № 3; завідуючі РМК/ММК відділів освіти та представники педагогічної громадськості області.

За традицією, учні Черкаської спеціалізованої школи № 20 привітали присутніх з зимовими святами.

У своєму виступі В.Данилевський, заступник начальника Головного управління освіти і науки, звернув увагу на те, що і сьогодні авторська школа О.Захаренка сприймається як феномен, який намагаються пояснити науковці і втілити в практику своєї роботи педагогічні працівники. Він перетворив навчальний заклад, де працював більше 40 років, із звичайної Школи Навчання на Школу Життя. Ще в другій половині 20-го століття у Сахнівській школі успішно вирішувалася проблема, яка сьогодні постала перед науковцями України, Європи і близького зарубіжжя, а саме: відхід від знаннєвої педагогіки, яка забезпечує формування «людини розумної» (Homo sapiens), але не завжди сприяє вихованню «людини моральної» (Homo Morales).

О.Жалдак, голова обкому Профспілки працівників освіти і науки, підкреслила, що О.Захаренко завжди турботливо ставився до членів педагогічного колективу своєї школи, освітян Черкащини, передавав досвід молодим педагогам і з повагою сприймав ідеї досвідчених колег. Він був активним членом обласної організації профспілки.

Делегацію освітян Корсунь-Шевченківського району очолила Л.Коберник, завідувач методичного кабінету відділу освіти Корсунь-Шевченківської райдержадміністрації. ЇЇ слова про О.Захаренка були теплими і проникливими, а наприкінці виступу вона запропонувала запалити три свічки, які своїм полум’ям символізують любов, добро й вічну пам’ять про Народного Учителя.

На завершення зустрічі Н.Чепурна, директор ЧОІПОПП, кандидат педагогічних наук, повідомила про перспективи діяльності Асоціації імені О. Захаренка, яка була створена у 2011 році і має на меті координацію подальшої роботи з популяризації ідей О.А.Захаренка, налагодження більш тісної співпраці між державними та громадськими інституціями у питаннях розвитку освіти, обмін інформацією про нові технології, моделі і теорії управління школою та організації навчально-виховної роботи тощо.

Підбиваючи підсумки Четвертих Різдвяних педагогічних зустрічей, можна сподіватися, що освітяни Черкащини, натхненні високим духом заповітів О.А.Захаренка, будуть продовжувати втілення його ідей у практику своєї роботи.


Черкаський обласний комітет Профспілки


Заповіти О.А. Захаренка – педагогіка майбутнього!Заповіти О.А. Захаренка – педагогіка майбутнього!

Схожі публікації


Догори