Олександр Захаренко: «Поспішайте робити добро. Духовне добро! Не припізніться!»

Олександр Захаренко: «Поспішайте робити добро. Духовне добро! Не припізніться!»2 лютого 2012 року вся громадськість Черкащини відзначала 75 річчя від дня народження великої людини, відомого педагога сучасності, народного вчителя, академіка, державного і громадського діяча, нашого земляка, славного сина України Олександра Антоновича Захаренка.

Вся освітянська громада знає ім’я Олександра Антоновича Захаренка – видатного педагога-гуманіста сучасності, депутата Верховної Ради СРСР, заслуженого учителя України, дійсного члена Академії педагогічних наук України і Російської академії освіти, директора Сахнівської школи Корсунь-Шевченківського району.

О.А.Захаренко створив власну Авторську школу, яка стала об’єктом дослідження і для науковців, і для педагогів-практиків. Досвід Сахнівської школи є безцінним, оскільки там створено унікальну систему навчально-виховної роботи, яка і сьогодні забезпечує формування толерантної особистості школяра, сприяє розвитку здібностей кожної дитини до творчої діяльності.

О.А. Захаренко зумів продемонструвати справжню велич свого педагогічного і людського хисту. Він любив самовіддано, натхненно працювати і був закоханий у школу, дітей, людей, свою Батьківщину. Він робив, творив добро щоденно все життя, вніс великий вклад у розвиток освіти і науки Черкащини, України.

Олександр Антонович Захаренко був активним членом освітянської профспілки, тісно співпрацював з обласним комітетом Профспілки працівників галузі, захищав інтереси спілчан. Завдяки підтримці, сприянню та безпосередній участі О.А.Захаренка було вирішено багато соціальних проблем села Сахнівка, Корсунь – Шевченківського району, Черкаської області, України. Значну увагу Олександр Антонович приділяв людям, які зверталися до нього за допомогою і порадою.

Його заповітні слова «Поспішайте робити добро. Духовне добро…Не припізніться!» стали девізом діяльності Черкаської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Вклад О.А. Захаренка у вітчизняну і світову педагогіку неоціненний, його спадщина досліджується науковцями, його ідеї впроваджуються в педагогічну практику. Звідусюди, як і раніше, їдуть до Сахнівки освітяни, ветерани і молоді педагоги, студенти, учні. Тут проводяться районні, обласні та всеукраїнські заходи.

Обласна державна адміністрація, обласна рада, органи влади та місцевого самоврядування Корсунь-Шевченківського району надали значну матеріальну допомогу на зміцнення матеріально-технічної бази Авторської О.А.Захаренка с. Сахнівка, проведення реконструкції, ремонту приміщень школи, музейного комплексу, плавального басейну.

Обкомом за участю всіх міських районних та вузівських організаційних ланок Профспілки при підтримці Центрального комітету, ряду обласних організацій Профспілки працівників освіти і науки України виділено кошти на створення музею Олександра Антоновича Захаренка.

На Черкащині зберігають, вивчають педагогічну спадщину О.А.Захаренка та продовжують впроваджувати в життя його педагогічні ідеї. В області розгорнулася широка робота по відзначенню 75-ї річниці від дня народження О.А.Захаренка. Розроблено заходи по відзначенню цієї дати. Редакційною колегією газети обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України «ГОЛОС ПРОФСПІЛКИ» випущено спеціальний номер, присвячений 75-річчю від дня народження Олександра Антоновича Захаренка.
У містах і районах, навчальних закладах проводяться різноманітні заходи – науково-практичні конференції, вечори вшанування та уроки пам’яті, круглі столи, зустрічі з його учнями, колегами, членами родини та інші.

З метою вшанування світлої пам’яті Великого вчителя, на виконання спільної постанови колегії Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації та президії Черкаського обкому Профспілки працівників освіти і науки України 25 січня 2012 року в обласному Будинку вчителя відбулася конференція лауреатів обласної премії ім. О.А. Захаренка та премії обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України ім. Народного вчителя О.А. Захаренка «Досвід народного вчителя О.А.Захаренка – золота скарбниця педагогіки».
Понад 100 лауреатів обласної премії імені O.A. Захаренка і премії обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України імені Народного вчителя О.А.Захаренка з’їхалися з усіх регіонів області.

У роботі конференції взяли участь Василь Касян – заступник голови обласної ради; Петро Шевченко – голова Федерації профспілок області; Іван Шарапа – начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації; Анатолій Кузьмінський – доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, ректор Черкаського національного університету ім. Б.Хмельницького; Наталія Побірченко – професор, доктор педагогічних наук, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, ректор Уманського державного педагогічного університету ім. П.Тичини; Володимир Кузь – доктор педагогічних наук, професор, академік Національної академії педагогічних наук України, завідувач кафедри дошкільної педагогіки і психології Уманського державного педагогічного університету ім. П. Тичини; Наталія Чепурна – доктор філософії, ректор Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників; Віра Захаренко – ветеран педагогічної праці, дружина O.A. Захаренка; керівники і вчителі закладів освіти області, заслужені працівники і вчителі освіти України, працівники Головного управління освіти і науки обласної державної адміністрації, обкому Профспілки працівників освіти і науки України, Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників, департаменту освіти і гуманітарної політики Черкаського міськвиконкому, керівники відділів освіти районних державних адміністрацій і міськвиконкомів і навчальних закладів, голови міських, районних, вузівських профспілкових організацій, завідуючі методичними кабінетами, ветерани освіти, Профспілки, друзі, колеги, учні О.А.Захаренка, представники засобів масової інформації.

Відкрила конференцію Ольга Жалдак – голова обкому Профспілки працівників освіти і науки України. Вона розповіла про життєвий і трудовий шлях Олександра Антоновича Захаренка, його неоціненний вклад в розвиток освіти і профспілкового руху Черкащини, України, поділилась спогадами. О.Д.Жалдак запропонувала видати за рахунок профспілкових коштів книгу в пам'ять про Олександра Антоновича Захаренка.
Іван Шарапа – начальник Головного управління освіти і науки облдержадміністрації зупинився на питаннях збереження і втілення в життя педагогічних ідей великого вчителя.

З доповіддю «Досвід народного вчителя О.А.Захаренка – золота скарбниця педагогіки» виступила Наталія Побірченко – доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, ректор УДПУ імені Павла Тичини, лауреат обласної премії ім.О.А.Захаренка та премії обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України ім. Народного вчителя О.А.Захаренка, член президії обкому профспілки.

Бурхливими оплесками зустріли присутні виступ дружини Олександра Антоновича, ветерана педагогічної праці, лауреата обласної премії ім. О.А.Захаренка та премії обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України ім. Народного вчителя О.А.Захаренка Віри Захаренко. Віра Петрівна висловила слова вдячності за збереження, оновлення Сахнівської школи, за пам'ять про Олександра Антоновича Захаренка.

У своєму виступі заступник голови обласної ради Касян Василь Петрович відмітив велику громадську діяльністьу О.А.Захаренка, як депутата Верховної Ради СРСР, як людини, громадянина та підтримав звернення виступаючих про розгляд на сесії обласної ради та внесення пропозиції до Президента України про присвоєння почесного звання Герой України Олександру Антоновичу Захаренку (посмертно).

Голова обкому Профспілки О.Д.Жалдак та начальник Головного управління облдержадміністрації І.Д. Шарапа вручили Вірі Захаренко подяку за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у зміцнення, розвиток національної освіти, культури і духовності Черкащини, навчання, виховання підростаючого покоління, велику роботу по збереженню, пропаганді гуманістичної педагогіки добротворення О.А. Захаренка, плідну співпрацю з галузевою Профспілкою.

Від імені Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України та обласного комітету Профспілки О.Д.Жалдак вручила В.П.Захаренко грошову винагороду.

Учасників конференції вітали учні Авторської О.А.Захаренка школи с. Сахнівка Корсунь-Шевченківської районної ради. Одностайно було прийнято рішення:

– підготувати і від імені учасників конференції, науково-педагогічної
громадськості Черкащини направити звернення до Президента України В.Ф.Януковича про присвоєння почесного звання Герой України Олександру Антоновичу Захаренку ( посмертно);

– оголосити 2012 рік – роком активного впровадження педагогічних ідей О.А. Захаренка в практику діяльності навчальних закладів області;

– з метою вшанування світлої пам’яті великого педагога сучасності за рахунок коштів обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України видати книгу про Олександра Антоновича Захаренка.

Завершальним акордом прозвучали неповторні мелодії класичних творів українських та зарубіжних композиторів у виконанні артистів камерного оркестру Черкаської обласної філармонії.


Відділ зв’язків з громадськістю, ЗМІ та інформаційно-методичної роботи Черкаського обкому Профспілки


Олександр Захаренко: «Поспішайте робити добро. Духовне добро! Не припізніться!» Олександр Захаренко: «Поспішайте робити добро. Духовне добро! Не припізніться!»

Олександр Захаренко: «Поспішайте робити добро. Духовне добро! Не припізніться!» Олександр Захаренко: «Поспішайте робити добро. Духовне добро! Не припізніться!»

Схожі публікації


Догори