Всі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країні

Всі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країніПерший Всеукраїнський методичний семінар-тренінг з безпеки життєдіяльності «Єдина країна. Единая страна», який відбувся з 12 до 14 вересня на спортивно-оздоровчій базі Одеського національного університету імені І.І. Мечникова «Чорноморка», став надзвичайно цікавим та актуальним для студентів українських вишів.

Завдяки винахідливості та професійності організаторів – кафедрі медичних знань та БЖД, двом профспілковим комітетам працівників і студентів ОНУ за підтримки адміністрації університету, Навчально-методичного центру цивільного захисту та БЖД Одеської області, Головного управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в Одеській області – цей захід поєднав в собі серію майстер-класів, спрямованих навчити першочерговим діям в екстремальних ситуаціях та рятувальним роботам, змагально-розвивальні тренування, психологічний тренінг та розважальну програму.

Захід відбувався у патріотичному дусі, адже у складні часи, які переживає зараз вся наша країна, бути обізнаним з основних питань цивільного захисту і безпеки життєдіяльності та фізично підготовленим – це можливість у випадку надзвичайної ситуації врятувати себе від небезпеки та допомогти іншим.

На урочистому відкритті учасників та гостей вітала президія у складі: проректора ОНУ імені І.І. Мечникова В.М. Хмарського; голови обкому Профспілки працівників освіти і науки Н.О. Дубовик; головного спеціаліста Департаменту освіти і науки ОДА В.І. Кіпер; начальника Навчально-методичного центру цивільного захисту та БЖД Одеської області С.О. Макаренко; начальника Управління організації заходів ЦЗ ГУ ДСНС України в Одеській області А.В. Галак.

У семінарі-тренінгу взяли участь команди вищих навчальних закладів з різних регіонів України. Серед них – НТУУ «Київський політехнічний інститут», Дніпропетровська державна фінансова академія, Рівненський державний гуманітарний університет, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна та Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського, а також 13 команд з усіх факультетів та інститутів Одеського національного університету – загалом 204 учасники.

Протягом усіх днів роботи було організовано ряд тренінгів та майстер-класів для викладачів: семінар-тренінг «Перша медична допомога у невідкладних станах» за участю КУ «Одеський центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф». Тренінг провела заступник директора Г.Ф. Раєвська. А для студентів – тренінг «Психологічна сталість під час надзвичайних ситуацій», який провела кандидат психологічних наук М.Е. Бєлова.

Не можна не відзначити і значний вклад дитячої організації юних рятівників «Школа безпеки» (голова О.А. Тішаєв) у навчання та підвищення кваліфікації учасників.

Вихованці «Школи безпеки» показали такі майстер-класи: «Пошуково-рятувальні роботи в зоні техногенної аварії» (евакуація постраждалих з висотних будівель на випадок пожеж) та «Пошуково-рятувальні роботи в умовах природного середовища» (варіанти подолання природних перешкод, розпалення вогнищ, різноманітні вузли). Цікавим і корисним був майстер-клас «Рятувально-пошукові роботи на воді», який також провели члени «Школи безпеки» в тандемі із Рятувально-водолазною службою Одеської міської ради.

Але вище усі ці заходи були запланованими. На відміну від сюрпризу, який чекав учасників після офіційного відкриття і був підготований Навчально-методичним центром ЦЗ та БЖД Одеської області.

На завершення церемонії відкриття на територію бази «влетіла» пожежна машина у повному «бойовому спорядженні». Пожежники продемонстрували глядачам гасіння умовної пожежі та надали бажаючим можливість потримати в руках спеціалізоване обладнання та відчути на собі нелегку професію вогнеборця.

Субота, 13 вересня, стала справді насиченим на події днем. Бадьорий настрій створила фізична зарядка, а після урочистого відкриття команди вишів презентували себе у рамках конкурсу «Візитка». Вони танцювали і співали, декламували вірші. Також учасники не пошкодували часу на те, аби вигадати креативні назви для своїх команд, наприклад, – «Воїни світла», «Шалені бджоли» та «БАКС» (Будь Активний Кожної Секунди).

А потім вже до вечора всі брали участь у практичній частині семінару-тренінгу. На практиці використовували свої знання із надання першої медичної допомоги, транспортування постраждалих, рятування та евакуації людей від пожежі та повені, проведення пошуково-рятувальних та аварійно-рятувальних робіт в природних умовах.

Учасники повинні були пройти 6 етапів, порядок проходження яких було визначено жеребкуванням. Серед яких були:

– «Перша медична допомога при травмах та транспортування постраждалих»;

– «Рятування та евакуація при пожежі в житлових будинках»;

– «Рятувальні роботи на воді»;

– «Пошуково-рятувальні роботи в природному середовищі»;

– «Аварійно-рятувальні роботи при обвалах та займаннях споруд»;

– «Аварійно-рятувальні роботи в зоні хімічного забруднення».

Не зважаючи на те, що захід, окрім навчального носив ще і змагальний характер, команди підтримували одне одного на усіх етапах, давали один одному рекомендації суперникам при проходженні ділянок дистанції.

Підбиття підсумків та урочисте вручення сертифікатів відбулося в святковій обстановці, на якому також не обійшлося без сюрпризів.

Начальник оперативного відділу Управління з попередження НС обласної державної адміністрації І.В. Семків вручив ОНУ імені І.І. Мечникова почесну грамоту від губернатора за вагомий внесок у справу цивільного захисту населення області, високий рівень організації та проведення І Всеукраїнського методичного семінару-тренінгу з безпеки життєдіяльності «Єдина країна. Единая страна».

Кожна із команд дотрималася, встановленого організаторами, дрес-коду, що зробило закриття заходу не менш феєричним. Вручення сертифікатів супроводжувалося святковим концертом, організованим Центром культури ОНУ.

За підсумками проведення семінар-тренінгу всім студентам було вручено «сертифікат учасника» семінару, який засвідчував, що учасники успішно пройшли І Всеукраїнський методичний семінар-тренінг з безпеки життєдіяльності «Єдина країна. Единая страна» та продемонстрували високий рівень персональної ефективності у груповій та індивідуальній роботі захист населення під час надзвичайних ситуацій та перша медична допомога у невідкладних станах.

Викладачам, у свою чергу, були вручені сертифікати, які засвідчували підвищення їх кваліфікації з безпеки життєдіяльності (захисту населення під час надзвичайних ситуацій та першої медичної допомоги у невідкладних станах).

Непросто було визначати переможців, адже всі команди дуже добре підготувались до змагань. Але переможець все ж таки був визначений. Серед команд із ВНЗ України однакову кількість балів набрали і, відповідно, розділили перше місце команди Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна та Рівненського державного гуманітарного університету. А серед команд Одеського національного університету перше місце зайняла команда біологічного факультету.

Денис Мелінов,
заступник голови профкому студентів ОНУ ім. І.І. Мечникова


Всі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країніВсі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країні

Всі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країніВсі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країні

Всі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країніВсі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країні

Всі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країніВсі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країні

Всі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країніВсі повинні дбати про свою безпеку в єдиній країні

Схожі публікації


Догори