Інтерактивні форми профспілкового навчання: досвід Доманівської районної організації Профспілки

Інтерактивні форми профспілкового навчання: досвід Доманівської районної організації ПрофспілкиМиколаївський обласний комітет Профспілки працівників освіти і науки України реалізує на практиці системне навчання профспілкових працівників і активу галузі, передбачивши у плані основних заходів на 2015 рік проведення міжрайонних семінарів за участю голів районних, міських та первинних організацій області.

У сучасних умовах неможливо вирішувати складні завдання захисту соціально-економічних прав та інтересів освітян без досвідчених, всебічно підготовлених профспілкових лідерів, тому 22 травня 2015 року Доманівською районною радою Профспілки за участю працівників обкому Профспілки, голів Вознесенської, Первомайської, Новоодеської районних організацій Профспілки працівників освіти, було проведено семінар-навчання на тему «Організація громадського контролю Профспілкою за дотриманням законодавства про працю».

Навчання відбулося з використанням таких інтерактивних методів і прийомів у ході ділової гри: бліц-консультація, «обличчя до обличчя», «килимок ідей», робота в групах та інших.

Відкриваючи семінар, голова районної організації Профспілки Г.О. Дунаєвська ознайомила його учасників з програмою, окреслила основні аспекти запропонованого заходу.

У рамках програми семінару, її презентаційному блоці виступили заступник голови Доманівської райдержадміністрації Н.І. Фалько, начальник управління соціального захисту населення РДА Н.А. Мазалова та начальник відділу освіти РДА І.К. Святченко, яка презентувала освітню галузь району.

Питання здійснення громадського контролю Профспілкою за додержанням законодавства у сфері охорони праці було глибоко розкрито у слайд-презентації, яку представили учасникам семінару соціальні партнери – директор Прибузької ЗОШ І-ІІІ ст. В.М. Костомаха та голова профкому О.М. Демидовська.
Присутні відзначили атмосферу співпраці, згуртованості й творчості, що панує у цьому закладі освіти.

Консультативно-інформаційний та практичний модуль програми семінару-навчання було розкрито на базі Богданівської ЗОШ І-ІІІ ст. (директор О.В. Поспєлов, голова профкому Н.М. Кабанець).

У формі ділової гри, працюючи в групах, профспілкові лідери розглянули ситуативні завдання щодо організації громадського контролю Профспілкою за дотриманням законодавства про працю, розробили алгоритм дій у випадку порушення трудового законодавства.

У режимі діалогу були розкриті питання трудового законодавства, передбачені нормативно-правовими актами України.

Завершився семінар щирим і жвавим обговоренням вражень від проведеного заходу, в ході якого, на думку присутніх, сучасно і по-новому розкриті важливі для освітян питання правового характеру.

Г.О. Дунаєвська, голова Доманівської районної організації Профспілки,
Миколаївська область

Схожі публікації


Догори