Право на освіту – одне з фундаментальних прав дитини

Право на освіту – одне з фундаментальних прав дитиниСаме на цій тезі наголосив Прем’єр-міністр України на засіданні Уряду у переддень Міжнародного дня захисту дітей. Зокрема, він зазначив, що в Україні майже 8 млн. дітей віком до 18 років. Діти складають 17% населення, і це найважливіші для нас 17%.

В основу соціальних ініціатив Президента покладений принцип створення максимальних можливостей для дітей в сфері освіти, дозвілля, відпочинку, оздоровлення, захисту прав дітей.

Підтримка насамперед сімей з дітьми є важливим напрямом державної політики Уряду.

Протягом 2012 року допомога при народженні дитини зросла і буде підвищуватись у п’ять етапів: до кінця року сягне 28830 грн на першу дитину, 57660 – на другу і 115320 – на третю і кожну наступну дитину. Це в 3-5 разів більше, ніж 5 років тому.

Але не тільки грошова допомога визначає благополуччя сімей з дітьми.

За словами очільника Уряду, з 1990 року мережа дошкільних закладів в країні скоротилась майже на 40%. Уряд поставив перед собою завдання відновити цю мережу. Лише за 2 останніх роки кількість дитячих садочків в Україні збільшена на 875. Додалось понад 77 тисяч місць в дошкільних установах. Побудовано 30 нових загальноосвітніх шкіл.

Аналогічне завдання має бути вирішене у сфері дитячого відпочинку та оздоровлення. Микола Азаров ще раз наголосив на відповідальності за це профільних міністерств: насамперед Міністерства освіти, молоді і спорту та Міністерства охорони здоров’я.

«Право на освіту – одне з фундаментальних прав дитини, – підкреслив Прем’єр-міністр України, – доступ до сучасного знання і якісного навчання має бути стовідсотковим для всіх дітей України».

Також звернув увагу на те, що за підсумками 2011 року українські школярі здобули 32 медалі у міжнародних олімпіадах – більше, ніж будь-коли, починаючи з 2004 року.

Особливе значення Уряд надає захисту дітей, які за тих чи інших обставин залишились без піклування батьків. Їх в Україні приблизно 96 тисяч, і спільне завдання – зробити все можливе для того, щоб доля кожної такої дитини склалася благополучно. Цілеспрямована державна політика на підтримку прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, стимулювання національного всиновлення дає свої плоди. Вже майже 77% дітей-сиріт сьогодні виховується в сімейному середовищі. І Уряд країни ніколи не припинить зусилля для того, щоб кожна осиротіла дитина отримала родину.

На виконання соціальних ініціатив Президента України вже із завтрашнього дня – з 1 червня – в два з половиною рази збільшується кількість соціальних працівників. Вони на рівні кожного населеного пункту і району будуть надавати підтримку сім’ям із дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах і потребують допомоги.

Сьогодні Уряд розгляне ряд документів щодо підтримки сім’ї та захисту прав дітей.

Так, затверджуватиметься план заходів з виконання Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини. Він направлений на поліпшення стану охорони дитинства в багатьох сферах: охороні здоров’я, освіті, культурі, формуванні здорового способу життя дітей, їх духовного розвитку і т.д.

Крім того, планується схвалити Концепцію Державної цільової соціальної програми підтримки сім’ї до 2016 року.

Це надзвичайно важливий документ в контексті:
– підвищення престижу сім’ї, рівня відповідальності батьків за виховання та розвиток дітей, їх життя і здоров’я;
– підготовки молоді до вступу у шлюб та народження і виховання дітей;
– мінімізації асоціальних проявів у сім’ї, передусім насильства в сім’ї;
– залучення громади до допомоги сім’ям з дітьми і т.д.


За матеріалами Урядового порталу
0
31 травня 2012
4 939

Схожі публікації


Догори