Іспанські студенти провели акції протесту проти скорочень в сфері освіти

Іспанські студенти провели акції протесту проти скорочень в сфері освіти16-18 жовтня 2012 року в 11 із 17 автономних областей Іспанії пройшли масові демонстрації студентів і школярів, які висловили свій протест проти скорочень у сфері освіти, запланованих урядом з метою зниження державного дефіциту, а також проти скорочення асигнувань на освіту, підвищення плати за навчання та зменшення субсидій на стипендії і урізування грантів.

Із 2010 року бюджет на освіту в Іспанії скоротився на 5 млрд євро, були звільнені десятки тисяч викладачів, скорочені програми допомоги студентам, стипендії, субсидії на навчальні матеріали, підвищилися вступні внески для зарахування в університети.

Найбільш масштабна акція відбулася в Барселоні, де студенти перекрили одну з головних артерій міста – проспект Діагональ.

У Мадриді студенти університетів та учні середніх шкіл зібралися біля будівлі міністерства освіти, культури та спорту і вимагали відставки міністра.

На третій день страйку, до молоді приєдналися їхні батьки. Страйки учнів середніх шкіл були організовані Синдикатом Студентів, за даними якого, участь у акціях взяли майже 70% учнів шкіл.

У Країні Басків (автономна область на півночі Іспанії) молоді люди зайняли будівлю місцевого уряду в Більбао, через що 90 із них були затримані.
На тлі скорочень в держсекторі і підвищення податків, невдоволення серед іспанського населення все зростає.

У країні зафіксовано найвищий в єврозоні рівень безробіття – майже 25%. У молоді ситуація ще гірша – кожен другий у віці від 19 до 25 років працевлаштуватися не може.

Крім того, за даними ЮНЕСКО, в Іспанії найвищий в Європі відсоток молоді, яка, здобувши середню освіту, не продовжує навчання.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори