Пріоритет профспілок – захист людини праці!

Пріоритет профспілок – захист людини праці! 11 грудня у Будинку спілок відбулося одразу дві події, спрямовані на поєднання державного та громадського контролю за дотриманням усіх трудових прав та гарантій працівників.

Першою відбулася церемонія підписання Меморандуму про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Федерацією професійних спілок України.

Свої візи на документі поставили Голова ФПУ Юрій Кулик та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська.

Метою Меморандуму є співпраця і консолідація зусиль, спрямованих на захист соціально-економічних, трудових прав та свобод членів профспілок.

Сторони домовилися, зокрема, про співпрацю у здійсненні заходів парламентського та громадського контролю за додержанням прав та свобод громадян; розробці спільних пропозицій щодо проектів законів, державних програм,ратифікації міжнародних договорів; в аналізі причин системних порушень трудових прав, їх попередження; проведенні спільних консультацій з метою вироблення узгодженої позиції у найбільш гострих та актуальних проблемах сфери захисту прав працівників; підвищенні рівня правової обізнаності трудових колективів з питань реалізації та захисту своїх прав.

Нагадуємо, представник ФПУ при Омбудсмені – голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь.

Також, у присутності членів президії ФПУ, було укладено Угоду про співпрацю між Державною інспекцією України з питань праці та Федерацією професійних спілок України.

Своїми підписами Голова ФПУ Юрій Кулик та заступник Голови Держінспекції праці Василь Іванчак закріпили наміри щодо здійснення державного нагляду та громадського контролю за дотриманням гарантованих Конституцією та іншими законами України трудових прав працівників.

Основними напрямами співпраці в Угоді визначені проведення спільних перевірок (за попереднім погодженням) стану додержання законодавства про працю, соціальне страхування (в межах визначеної компетенції) на підприємствах, установах, організаціях, де працюють члени профспілок, вжиття заходів до усунення порушень та притягнення до відповідальності керівників, які допустили порушення.

Серед пріоритетів – вивчення і узагальнення практики застосування законодавства з питань, що є предметом Угоди, аналіз найбільш поширених видів порушень, розробка пропозицій щодо вдосконалення законодавства про працю, зайнятість населення, про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та механізмів контролю за його дотриманням.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України


Пріоритет профспілок – захист людини праці!Пріоритет профспілок – захист людини праці!

Пріоритет профспілок – захист людини праці!Пріоритет профспілок – захист людини праці!

Пріоритет профспілок – захист людини праці!Пріоритет профспілок – захист людини праці!

Схожі публікації


Догори