Застосування в Україні ратифікованих державою Конвенцій МОП: практика і норма

Застосування в Україні ратифікованих державою Конвенцій МОП: практика і нормаПрактику застосування в Україні ратифікованих нашою державою Конвенцій Міжнародної організації Праці обговорили днями в Києві учасники міжнародного семінару, організованого представництвом МОП в Україні за сприяння Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи.

У його роботі взяла участь представницька організація Федерації профспілок України на чолі із заступником Голови ФПУ Сергієм Українцем. Від Профспілки працівників освіти і науки України документи обговорював завідувач юридичного відділу Сергій Курилкін.

Практичний тон дискусії задав Сергій Савчук – Національний координатор МОП в Україні. У своєму вступному слові він окреслив коло проблем, що потребують аналізу та опрацювання спільної позиції:

– що потрібно зробити, щоб Конвенції МОП працювали в Україні належним чином;

– які механізми допоможуть застосовувати Конвенції МОП на практиці як дієві інструменти для вирішення трудових спорів;

– як підвищити якість колективних договорів за допомогою використання сталих наглядових механізмів МОП.

Представники профспілок, які взяли участь у обговоренні зазначених проблем, наголошували, що під час ухвалення судових рішень потрібно спиратися не тільки на норми існуючого законодавства, а також враховувати вимоги ратифікованих Конвенцій МОП. На жаль, допоки що не завжди це виконується. Наприклад, доводиться зіштовхуватися з фактами порушень Конвенцій, що гранують права громадян на об’єднання (в тому числі і у профспілки), а також щодо діяльності інспекторів праці.

Лунали пропозиції щодо проведення семінарів для представників судової та виконавчої влади, організацій роботодавців з метою роз’яснення необхідності дотримання норм міжнародного законодавства. Також йшлося про необхідність здійснення моніторингу дотримання зазначеними установами норм Конвенцій МОП, тому що поважне ставлення до них визначає рівень соціального діалогу у державі.

Особлива увага у виступах представників ФПУ приділялася її діяльності у напряму застосування норм міжнародних Конвенцій на практиці.

Під час семінару, що тривав два дні, обговорювали підсумки 9-ї Європейської Регіональної зустрічі МОП, що відбулася у квітні цього року в Осло (Норвегія), і в роботі якої брала участь делегація ФПУ. Також відбудуться дебати на тему: чи існує серед профспілок система моніторингу звітів Уряду, які запитуються Наглядовими органами МОП?

Пройшла також презентація на тему: Секторальні двосторонні рамкові угоди – подальші кроки використання міжнародних трудових стандартів на практиці та зразкові Європейські моделі, яку проведе Овідіу Журка – старший спеціаліст з питань діяльності організацій працівників з Будапештського Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи.

Завершенням роботи стало ухвалення спільних рекомендації щодо розвитку сталих наглядових механізмів МОП в Україні та посилення ролі ведення колективних переговорів на галузевому рівні й на рівні підприємств.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України


Застосування в Україні ратифікованих державою Конвенцій МОП: практика і нормаЗастосування в Україні ратифікованих державою Конвенцій МОП: практика і норма

Схожі публікації


Догори