Профспілки освітян борються за податкову справедливість

Профспілки освітян борються за податкову справедливість17-23 червня профспілки провели Європейський тиждень податкової справедливості. 19 червня відбувся масовий мітинг представників профспілок біля будівлі Брюссельської фондової біржі та акція для ЗМІ, під час якої було зображено масову крадіжку грошей через ухилення від сплати податків, які податкові адміністрації хочуть повернути, але не можуть.

Проведення акцій з ініціативи профспілок планується і в інших країнах – у Великобританії, Австрії, Німеччині, на Кіпрі (із зупинкою роботи на 1 годину), у Франції і Нідерландах. 17-23 червня паралельно із самітом лідерів країн «групи восьми» і Міжнародним днем державної служби пройшли й інші акції.

Мета цих дій – ліквідувати податкові притулки, змусити транснаціональні корпорації платити свою справедливу частку податків для фінансування громадського обслуговування, усунути політичні та корпоративні перешкоди розслідуванню випадків податкового шахрайства.

Інтернаціонал Освіти закликав свої членські організації та всіх небайдужих громадян приєднатися до боротьби за справедливе оподаткування, поставивши свій підпис під заявою Глобального альянсу за податкову справедливість (GATJ). Інтернаціонал Освіти вважає, що ухилення від сплати податків великими корпораціями підриває державні фінанси і зусилля, спрямовані на досягнення рівності, як у розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються.

Працюючи у різних країнах, учасники Глобального альянсу за податкову справедливість, серед яких і Інтернаціонал Освіти, підтримують один одного в проведенні різноманітних кампаній за справедливе оподаткування. Метою цих кампаній є закриття податкових гаваней, боротьба з ухиленням від сплати податків і корупцією. Серед інших ініціатив – лобіювання впровадження прогресивних систем оподаткування, у тому числі податків на фінансові операції, які спрямовані на обмеження спекулятивних операцій.

Заява разом із списком підписантів опублікована у Всесвітній день державної служби 23 червня, і буде передана главам урядів на майбутніх зустрічах країн «групи восьми» і «групи двадцяти».

Основними положеннями заяви є:

• Справедливе оподаткування має бути введене з метою викорінення бідності й нерівності і фінансування заходів, пов’язаних зі зміною клімату.

• Транснаціональні корпорації, фінансистів і багаті люди повинні сплачувати справедливу частку податків.

• Національні та міжнародні системи, які сприяють ухиленню від сплати податків і податкові гавані мають бути реформовані.

• Уряди повинні забезпечити справедливе, прогресивне і прозоре оподаткування.

• Громадяни кожної країни повинні отримувати справедливу частку державних послуг та соціального захисту.

«Підписуючи цю Декларацію, ми закликаємо світових і національних лідерів, організації і громадян об'єднатися і вжити заходів. Ми вимагаємо, щоб уряди забезпечили справедливе оподаткування!», - заявив генеральний секретар Інтернаціоналу Освіти Фред Ван Левен.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки
(використано матеріали сайту Інтернаціоналу Освіти)

Схожі публікації


Догори