Уряд підтримав включення до страхового стажу відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку

Уряд підтримав включення до страхового стажу відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного вікуКабінет Міністрів підтримав пропозицію Мінсоцполітики та профспілок щодо включення до страхового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Уряд враховував численні звернення з цього питання застрахованих осіб та профспілкових організацій і схвалив законопроект, яким передбачено внести зміни до чинного законодавства.

Прийняття законопроекту дозволяє зараховувати до страхового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, який на сьогодні до стажу не зараховується. Це дасть можливість збільшити для молодих матерів розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності.

На сьогодні період знаходження у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку не зараховується до страхового стажу для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Для прикладу – жінка, яка йде у відпустку по догляду за дитиною з майже 5-річним страховим стажем, через 3 роки може розраховувати на виплату у розмірі лише 60% середньої зарплати при виході на лікарняний. Новий закон передбачатиме включення періоду догляду за дитиною до страхового стажу, а значить, до п’яти років додадуться ще три. Це дозволить жінці автоматично отримувати виплату по лікарняному у розмірі 100% від середньої зарплати.

Нагадаємо, 1 липня набрали чинності зміни до пенсійного законодавства, за якими відпустка по вагітності та пологах (майже 4 місяці) зараховується до страхового стажу жінок.

Довідка
Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується залежно від страхового стажу в таких розмірах:
– 100% середньої заробітної плати (доходу) особам, які мають страховий стаж понад 8 років;
– 80% − від 5 до 8 років;
– 60% − до 5 років.


За матеріалами Урядового порталу

Схожі публікації


Догори