Якісна освіта – суспільне благо і основне право людини

Якісна освіта – суспільне благо і основне право людиниПродовжуючи свою 20-річну місію боротьби за права вчителів, належне навчальне середовище і якісну освіту для кожного учня, Інтернаціонал Освіти розпочинає річну кампанію «Об’єднаймося заради якісної освіти – Краща якісна освіта для кращого світу».

Він очолить глобальний рух, до якого приєднаються не тільки члени профспілок вчителів, але й учні і їх батьки, громади і уряди, ділові кола, неурядові й міжнародні організації, вимагаючи доступу до якісної освіти для кожного учня та студента.

Цей рух вже продемонстрував свої можливості, організувавши передачу 12 липня 2013 року документу «Світ, який ми хочемо» Генеральному секретарем ООН Пан Гі Муну. Серед іншого, у цьому документі містяться заклики до найвищого світового органу:

•терміновозабезпечити всім дітям доступ до якісної освіти;
• гарантувати принаймні дев’ять років якісної освіти кожній дитині
• сприяти прийому на роботу і активному підвищенню кваліфікації вчителів, які застосовують найвищі стандарти викладання.


У всьому світі заклик до доступу до якісної освіти змінює діалог щодо нашого майбутнього
Якісна освіта сприяє особистому та професійному розвитку людини, а також соціальному, культурному, економічному, політичному та екологічному розвитку суспільства в цілому.

Право на освіту визнається в якості фундаментального права людини в ключових міжнародних правовстановлюючих документах, таких як Загальна декларація прав людини (1948 р.), Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права (1966 р.) та Конвенція про права дитини (1989). Різноманітні міжнародні правові інструменти зобов'язують державу поважати, захищати, заохочувати і реалізовувати право на освіту.

Інтернаціонал Освіти вважає, що якісна освіта має розглядатися комплексно з точки зору забезпечення достатніх ресурсів, залучення до участі у професійних процесах, досягнення результатів, які відповідають потребам учнів і суспільства. У цьому відношенні якісна освіта – це більше, ніж показники навчання. Вона включає в себе, але не обмежується, математичну та мовну грамотність. Вони дійсно важливі, але їх недостатньо для сприяння всебічному розвитку особистості і суспільства. Такі вміння, як вирішення проблем, інноваційність, творчість є також важливими, так само, як і соціальні та інші життєво необхідні навички.

Четвертого жовтня цього року, напередодні Всесвітнього дня вчителя, Інтернаціонал Освіти розпочне рік дій за якісну освіту. Метою цієї ініціативи є забезпечення пріоритетності питань доступної для всіх якісної освіти на порядку денному сучасної політики, а також підвищення обізнаності урядів, міжурядових організацій, фінансових установ, громадських лідерів та широкої громадськості про вирішальну роль, яку якісна освіта відіграє у розвитку людини і суспільства. Вона також покликана нагадати тим, хто приймає рішення на різних рівнях, що без освіти неможливий розвиток, а тому освіта має бути серцевиною будь-якої програми розвитку після 2015 року.

Трьома стовпами нашої ініціативи є:

Якісне викладання, яке забезпечується за рахунок прийому на роботу кваліфікованих фахівців, високоякісної педагогічної освіти та безперервного підвищення кваліфікації вчителів, привабливої зарплати і умов праці, які визначаються шляхом колективних переговорів та інших форм соціального діалогу.

Якісні інструменти – відповідного рівня навчальні програми і навчальні матеріали і ресурси, у тому числі підручники та інформаційно-комунікаційні технології. Дуже бажаною є наявність якісних навчальних планів, гнучких і розроблених за участю вчителів. Сучасні інформаційні технології можуть бути потужним інструментом, який сприяє викладанню та навчанню, однак вони не можуть і не повинні замінити вчителя.

Якісне середовище – здорові, безпечні, надійні, сприятливі і комфортні умови для викладання і навчання з відповідним обладнанням, яке сприяє навчанню учнів і дає можливість вчителям ефективно викладати. Навчальне середовище повинно задовольняти потреби всіх учнів, особливо дівчат та дітей-інвалідів.

Рік дій за якісну освіту
Ця ініціатива буде впроваджуватися протягом року – з Всесвітнього дня вчителя 2013 року по Всесвітній день вчителя 2014 року.

Розпочнуть її заходи, що пройдуть 4 жовтня 2013 року у Нью-Йорку, в офісі Дитячого фонду ООН, і в Парижі, в офісі ЮНЕСКО.

Офіційний старт кампанії буде складатися з прес-конференцій, зустрічей високого рівня за участю Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, Генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової, президента і генерального секретаря Інтернаціоналу Освіти.

Керівники та партнери Інтернаціоналу обговорять основні проблеми і запропонують шляхи їх вирішення з тим, щоб забезпечити право на якісну державну освіту в усіх куточках світу. Деякі членські організації також планують провести спеціальні заходи «Об’єднаймося заради якісної освіти» у своїх країнах у Всесвітній день вчителя 5 жовтня.

Протягом року Інтернаціонал Освіти та його членські організації будуть продовжувати вести інформаційну діяльність та діалог з питань якісної освіти з партнерами та національними урядами, в тому числі щодо термінової необхідності розширення фінансування якісної освіти та підвищення кваліфікації викладачів.

Профспілки будуть обмінюватися поглядами на якісну освіту та пов’язані з нею виклики, включаючи Цілі розвитку тисячоліття. У зв'язку з цим Інтернаціонал Освіти проводить регіональну і національну оцінку досягнення цілі Освіта для всіх, а також виявляє основні проблеми освіти, з якими стикаються в різних країнах.

У травні 2014 року Інтернаціонал Освіти проведе Глобальну конференцію з питань освіти. Ця конференція, що пройде в Монреалі, дасть можливість членським та іншим організаціям з аналогічними цілями об'єднати свої зусилля заради досягнення якісної освіти для всіх.

Кульмінацією кампанії стане День дій у Всесвітній день вчителя 2014 року. У цей день Інтернаціонал Освіти та його членські організації з усього світу закличуть за реалізацію права на якісну державну освіту в інтересах кожної дитини, підлітка та дорослого.

Інтернаціонал Освіти та Європейський комітет профспілок освіти запрошують усіх, кому небайдужа освіта наших дітей, приєднатися до заклику за якісну освіту.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори