Обговорення проекту моніторингової доповіді «Цілі Розвитку Тисячоліття. Україна – 2014»

Обговорення проекту моніторингової доповіді «Цілі Розвитку Тисячоліття. Україна – 2014»У вересні 2000 року Україна серед 189 країн-членів ООН підписала Декларацію Тисячоліття ООН, якою визначено глобальні Цілі Розвитку Тисячоліття до 2015 року.

Цілями визначено стратегічні напрями розвитку, серед яких: боротьба з голодом і злиденністю, забезпечення доступу до освіти, досягнення гендерної рівності, зниження рівня материнської та дитячої смертності, скорочення масштабів поширення ВІЛ/СНІДу та інших захворювань, досягнення екологічної сталості, а також гармонізація зовнішньої допомоги для країн, що розвиваються.

Інститутом демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, глобальною установою Організації Об’єднаних Націй у галузі розвитку ПРООН в Україні та за участю провідних наукових інституцій, зацікавлених центральних органів виконавчої влади та організацій громадянського суспільства розроблено проект доповіді «Цілі Розвитку Тисячоліття. Україна – 2014».

21 жовтня 2014 року відбулося засідання круглого столу на тему: «Стан досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття в Україні». У заході взяли участь представники Адміністрації Президента України, Програми Розвитку ООН в Україні, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України, Федерації профспілок України, ЦК Профспілки працівників освіти і науки України тощо.

Учасникам круглого столу було представлено ключові висновки проекту стосовно стану досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття, визначених для України. Зокрема, показники цілі «Забезпечення якісної освіти впродовж життя» свідчать про те, що рівень охоплення дошкільною освітою має позитивну динаміку у міських поселеннях та сільській місцевості.

У 2013 році рівень охоплення дітей повною загальною середньою освітою досяг позначки 99,6%. Показник охоплення вищою освітою молоді віком 17-22 роки збільшився з 45,7% до 46,1%, також зберігся рівень доступності вищої освіти для громадян, які мешкають у сільській місцевості. На жаль, зменшується кількість працівників, які проходять професійне навчання та підвищення кваліфікації.

Серед основних завдань, які забезпечують якісну освіту впродовж життя, слід виділити наступні: забезпечення відповідальності всієї вертикалі управлінських структур щодо доступності та якості освітніх послуг; істотне зменшення документообігу між органами управління освітою та навчальними закладами; налагодження ефективної атестації управлінців і педагогів; протидія проявам корупційної діяльності у сфері освіти. Новими принципами управління освітою повинні стати децентралізація, дебюрократизація та соціальне партнерство.

Відділ студентської молоді

Схожі публікації


Догори