День Гідності та Свободи: річниця Євромайдану

День Гідності та Свободи: річниця ЄвромайдануСьогодні, 21 листопада 2014 року, відзначається День Гідності та Свободи на честь вшанування Революції Гідності – події в історії сучасної України, яка змінила життя багатьох українців, їхнє бачення світу і себе у ньому.

Саме рік тому – 21 листопада – в Києві почалися студентські акції протесту, спричинені несподіваним одностороннім рішенням влади відкласти підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Після жорстокого побиття студентів та розгону Євромайдану, мирний протест переріс у масові зібрання – щотижневі віче для підтвердження своїх поглядів, громадського спротиву – та постійні сутички між протестувальниками та спецпризначенцями, наслідком яких стала трагічна загибель понад 100 людей – Героїв Небесної Сотні…

Профспілки у той нелегкий час підтримали вибір українського народу, креативної молоді, у напрямі європейської інтеграції України. І у ході розвитку революції Будинок профспілок опинився в епіцентрі доленосних для країни подій.

На усіх його поверхах вирувало життя: окрім працівників апаратів всеукраїнських профспілок, які щоденно працювали, там були розміщені пункти обігріву, медичної допомоги членам профспілок, які брали участь у мирній акції, організовані харчування та створено основний майданчик для сповіщення про події Євромайдану – прес-центр.

Події 18-20 лютого 2014 року стали справжньою національною трагедією. У мирний час, у центрі Європи прицільним вогнем було вбито десятки громадян України, а Будинок профспілок – спалено вогнем. І це стало переломним моментом тогочасного режиму.

«Революція Гідності» – так назвуть згодом «Євромайдан» – об’єднала весь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності України, її розвитку в європейському співтоваристві, захисту демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, досягнення гідного рівня життя й праці.

Зараз, коли Асоціацію з ЄС уже підписано, ми вшановуємо учасників тих історичних подій – справжніх патріотів країни, достойних нащадків своїх героїчних предків, і сповнені гордістю за наших співвітчизників, які понад усе цінують свободу і гідність.

Сьогодні боротьба за незалежність України, її суверенітет, кордони продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни.

Відзначаючи річницю Революції Гідності, у загальноосвітніх навчальних закладах проводять уроки Гідності, організовують зустрічі з учасниками подій Євромайдану та уроки пам’яті Героїв Небесної Сотні. Адже сьогодні, твориться історія, яку пишемо ми разом – хоробрі захисники, військові, романтики революції, скептики, політики, медики, волонтери і освітяни – які передають зерно знань, навчають любити свій край і свою Україну!

Слава Україні!
Героям Слава!

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
1
21 листопада 2014
3 162

Схожі публікації


Догори