Наступ на права освітян триває!

Наступ на права освітян триває!26 грудня 2914 року Кабінетом Міністрів України повернуто на повторний розгляд до Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», реєстраційний № 1577, що не був підтриманий народними депутатами України під час розгляду 23 грудня.

ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, проаналізувавши зазначений законопроект, зробив висновки, що Урядом при його доопрацюванні не враховано позицію спілчан, а також більшості народних депутатів України та Комітету з питань науки і освіти під час його першого розгляду.

Тому терміново спрямовано звернення до народних депутатів України, Голови Верховної Ради України В.Б. Гройсмана, Голови Комітету з питань освіти і науки Л.М. Гриневич, Голови Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Л.Л. Денисової, Голови Комітету з питань бюджету А.В. Павелка, з вимогою не допустити його прийняття, оскільки жодної зміни, яка стосується збереження державних гарантій, визначених Законами України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про позашкільну освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про вищу освіту» щодо фінансування галузі, а також гарантій працівникам освіти та особам, які навчаються, в доопрацьованому законопроекті Урядом не відображено.

Профспілкою наголошено, що ручне управління Кабінетом Міністрів України питань фінансування галузі, нормування та оплати праці працівників в умовах недостатності видатків, які виділяються на галузь за залишковим принципом, призведе до подальшого зниження рівня заробітної плати освітян, що засвідчено прийнятими в поточному році постановами Уряду стосовно виплати надбавок за престижність педагогічної праці, розмір яких в окремих випадках зменшився до 1-2 гривень на місяць. Витікають також висновки, що норми законопроекту спрямовані на руйнацію галузі, зниження освітнього потенціалу держави.

ЦК Профспілки наполягає на дотриманні при розгляді «доопрацьованого» проекту закону № 1577, вимог статті 22 Конституції України, якою заборонено при прийняті нових законів або внесенні змін до чинних законів звужувати зміст та обсяг існуючих прав і свобод, статті 92 Конституції України, якою встановлено, що виключно законами України визначаються права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод, основи соціального захисту, засади регулювання праці і зайнятості, освіти, статті 113 Конституції України, відповідно до якої Кабінет Міністрів України у своїй діяльності має керуватися цією Конституцією та законами України, а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України.

Завантажити лист lyst_groysman_1577.pdf [227 Kb][259] Завантажити Переглянути документ онлайн


Управління соціально-економічного захисту

Схожі публікації


Догори