Кабмін визначив порядок виплати компенсацій мобілізованим працівникам

Кабмін визначив порядок виплати компенсацій мобілізованим працівникамСтаттею 119 Кодексу законів про працю України встановлено гарантії працівникам призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану.

За такими працівниками строком до одного року зберігаються місце роботи, посада і компенсується за рахунок коштів Державного бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

17 березня 2015 року набув чинності Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2015 року № 105.

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми 2501350 визначено Мінсоцполітики.

Мінсоцполітики перераховує кошти на зазначені цілі розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня – структурним підрозділам з питань соціального захисту обласних (міських) державних адміністрацій, які в свою чергу, направляють їх в районні (міські) структурні підрозділи, а останні – підприємствам.

Визначено порядок подання документів, на підставі яких буде здійснюватися компенсація. Підприємство зобов’язано систематично подавати органам соціального захисту звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівникам, погоджений з військовим комісаріатом.

Обчислення середньої заробітної плати працівника здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100.

Виплату працівникам середнього заробітку здійснюється підприємством згідно із статтею 115 КЗпП України (не менше двох разів на місяць).

Завантажити документ pkmu-105-kompensac-mobiliz.doc [57.5 Kb][129] Завантажити Переглянути документ онлайн


Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори