Дансько-український навчальний проект – зміцнення та модернізація профспілкового руху

Дансько-український навчальний проект – зміцнення та модернізація профспілкового рухуУкраїна, визначивши курс на євроінтеграцію, має опанувати європейський досвід, форми та методи роботи на всіх напрямах. Життєво необхідним для подальшого розвитку та оновлення профспілок є створення сучасної системи формування та розвитку кадрового потенціалу. Вона має передбачати організацію та підвищення кваліфікації профспілкових лідерів усіх рівнів та розвиток системи цільової підготовки саме в професійних навчальних закладах.

Про це говориться в резолюції національної конференції в рамках реалізації дансько-українського проекту між ФПУ і 3F «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні», презентація якого відбулося 25 квітня в Академії праці, соціальних відносин і туризму.

Федерації профспілок України і Данська профспілка робітників 3F уклали угоду про продовження співпраці з метою підвищення потенціалу і посилення здатності членських організацій захищати права та інтереси людини праці.

Ціль спільного проекту передбачає досягнення гідних умов праці і життя на добре врегульованому ринку праці, де стабільний профспілковий рух робить свій внесок у демократичний розвиток України.

Проект спрямований на сприяння розвитку і зміцнення профспілок в Україні, їх модернізацію та підвищення професіоналізму профспілкових працівників та активістів, з метою забезпечення впливовості профспілок.

Передбачається, що проект зміцнить профспілки на національному, регіональному та місцевому рівнях, забезпечить їх участь у формуванні пріоритетних напрямів розвитку регіонів і гармонізації загальнодержавних та регіональних інтересів.

Наразі сформовано три групи із 60-ти профспілкових активістів від всеукраїнських профспілок, які представляють майже всі області, причому одна третина складає молодь, 52 % – жінки. Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у проекті беруть представники з Житомирської, Чернігівської, Закарпатської, Запорізької, Вінницької областей та міста Києва.

Перша група – молодіжна. Відбір учасників проводився через анкетування. На учасників очікує проведення навчання, тренінгів, конференцій, передбачається п’ять соціологічних досліджень, кожна група проведе по шість семінарів.

Стратегічні пріоритети проекту: внутрішня модернізація профспілкового руху України, посилення впливу профспілок на політику у процесі демократизації та децентралізації, покращення представництва інтересів працівників.

Результати, які очікуються від проекту:

– зростання участі ФПУ у соціальному діалозі на рівні області, району та міста;

– підвищення інформованості та знання про трудові права на українському ринку праці, а також про міжнародні конвенцій в сфері праці;

– створення нових профспілкових організацій, що призведе до збільшення кількості компаній з укладеними колективними договорами;

– зростання впливу молодих членів профспілок (до 35 років) на виборні органи ФПУ;

– у кожній області України буде створено групу профспілкових ресурсних осіб у рамках ФПУ, яка проводитиме заходи, навчання, надаватиме консультативну допомогу;

– залучення до сфери діяльності профспілок нових працівників, що збільшить профспілкове членство;

– підготовка резерву профспілкових діячів;

– підвищення ефективності роботи Інституту профспілкового розвитку, який забезпечить розробку стратегічних змін у профспілковому русі та в суспільстві.


Період реалізації проекту: квітень 2015 – грудень 2017 року. Загалом у рамках проекту заплановано 4 національні конференції, навчання 62 профактивістів, тренінги для майже 2000 тисяч членів профспілок, проведення інформаційних зустрічей, розробка та поширення матеріалів тощо.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори