Тиждень дій за освіту та глобальні консультації щодо фінансування освіти

Тиждень дій за освіту та глобальні консультації щодо фінансування освітиГенеральний секретар Організації Об'єднаних Націй створив Міжнародну комісію з питань фінансування глобальних освітніх можливостей, яка до вересня 2016 року має надати ООН рекомендації щодо майбутнього фінансування освіти.

Комісія відіграватиме значну роль у розробці політики фінансування освіти в країнах усього світу. Це нова масштабна глобальна ініціатива, до якої залучені світові лідери, політики і науковці з метою розробки оновленого та переконливого набору інвестиційних інструментів і каналів фінансування для забезпечення рівних можливостей в освіті для дітей і молоді.

Прийняття Цілей сталого розвитку у 2015 році надало додатковий імпульс роботі Комісії. Комісія запропонувала зацікавленим особам і організаціям провести консультації та надіслати свої пропозиції до кінця квітня цього року.

Для того, щоб Комісія отримала якомога більше прикладів, досвіду, точок зору і доказів, Інтернаціонал освіти звернувся з проханням до всіх своїх членських організацій провести консультаційні сесії для збору інформації з питань, які будуть розглядатися Комісією.

Консультаційні сесії – це форуми, на яких зацікавлені сторони, серед яких вчителі та інші працівники освіти, поділяться своїм досвідом та думками щодо ключових питання, пов'язаних з порядком денним Комісії. Потім організатори представлять узагальнений звіт до Комісії, який згодом буде включений до її заключного звіту. Більш детальну інформацію про Комісію та її роботу можна знайти на сайті: www.educationcommission.org.

На допомогу організаторам Комісія опублікувала комплекти для консультацій арабською, китайською, англійською, французькою, іспанською та російською мовами.

Оскільки кампанія «Всесвітній тиждень дій за освіту» у 2016 році відбудеться з 24 до 30 квітня, з’явилася нагода поєднати заплановані заходи в рамках кампанії з проведенням консультаційних сесій. Їх також можна провести і напередодні тижня дій. Тема цьогорічної кампанії «Фінансуйте майбутнє: забезпечте право на освіту сьогодні!» також є дуже актуальною для глобальних консультацій з питань фінансування освіти.

Основними цілями Всесвітнього тижня дій за освіту 2016 року є вимоги до урядів:

  • взяти на себе зобов'язання, реалізовувати політику і вжити законодавчих заходів для впровадження та фінансування Рамкової програми дій в сфері освіти до 2030 року;
  • виконувати свої фінансові двосторонні і багатосторонні зобов'язання щодо освіти;
  • досягти відчутного прогресу в розробці механізмів для забезпечення податкової справедливості на національному, регіональному і глобальному рівнях.

Після прийняття в минулому році Організацією Об'єднаних Націй Цілей сталого розвитку і Рамкової програми дій в сфері освіти до 2030 року, необхідне адекватне і надійне фінансування для забезпечення успішної реалізації цих цілей і завдань.

Країни-члени ООН і ЮНЕСКО зобов'язалися забезпечити безкоштовну і рівну початкову та середню освіту, гарантувати, щоб всі діти мали доступ до якісної дошкільної підготовки, професійно-технічної та вищої освіти. Уряди також зобов'язалися збільшити кількість кваліфікованих вчителів. Матеріали та новини кампанії розміщуються на сайті «Фінансуйте майбутнє».

За інформацією Глобального моніторингового звіту, для досягнення Цілі сталого розвитку щодо забезпечення загальної дошкільної, початкової і середньої освіти належної якості в країнах з низьким і нижче середнього рівнем доходів потрібно в цілому 340 мільярдів доларів США в рік. Це вимагає від країн з низьким рівнем доходів витрачати не менше 6,56% ВВП на освіту, при цьому дефіцит фінансування все ще складатиме 39 млрд. доларів США.

З огляду на це національні освітні бюджети необхідно збільшувати, щоб забезпечити достатні ресурси для реалізації програми освіти до 2030 року. У Рамковій програмі дій в сфері освіти підкреслюється, що уряди мають інвестувати не менше 6% ВВП або 20% державного бюджету в освіту.

Крім того, реалізація порядку денного в освіті до 2030 року вимагає, щоб національні програми розвитку освіти повністю відповідали Цілям сталого розвитку (4 ціль) і Рамковій програмі дій. У той же час, першочергова увага в них має приділятися інвестиціям, які матимуть найбільший вплив з точки зору забезпечення якості та рівності в різноманітних національних контекстах.

Збільшення фінансування освіти в більшості країнах вимагатиме переходу до більш справедливої системи оподаткування, що включає прогресивні податки, закриття податкових лазівок, боротьбу з ухилення від сплати податків.

Країни, що розвиваються, щорічно недоотримують податкових надходжень на суму в 160 мільярдів доларів США через маніпуляції транснаціональних корпорацій.

ООН вдалося переконати включити в нові Цілі сталого розвитку окрему ціль щодо освіти. Тепер, проводячи консультації з питань фінансування освіти та беручи участь в Глобальному тижні дій за освіту, доб’ємося від урядів реалізації цієї цілі.

 

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори