Меморандум про співпрацю між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та ФПУ

З метою поглиблення співпраці і консолідація зусиль, спрямованих на захист соціально-економічних і трудових прав та свобод членів професійних спілок, інших працівників, а також сприяння дотриманню таких прав і свобод у своїй діяльності посадовими і службовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування 30 вересня було підписано Меморандум між Федерацією профспілок України та Уповноваженим Верховної Ради з прав людини. Документ підписали Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий та Уповноважений ВР з прав людини Валерія Лутковська.

Урочиста церемонія відбулася під час засідання Президії ФПУ, 30 вересня 2016 року.

У документі, зокрема зазначається, що предметом цього Меморандуму є спільна діяльність Сторін з метою досягнення цілей Меморандуму, що здійснюється у форматі підготовки та реалізації спільних заходів, проектів і програм.

Так, Сторони домовилися про співпрацю у таких напрямах:

– Консолідація зусиль Сторін у здійсненні заходів парламентського та громадського контролю за додержанням прав та свобод громадян.

– Розроблення спільних пропозицій і рекомендацій щодо проектів законів та інших нормативно-правових актів, державних програм і планів дій, ратифікації міжнародних договорів.

– Залучення ФПУ, її членських організацій до вивчення стану дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні й підготовки щорічних та спеціальних доповідей Уповноваженого.

– Аналіз причин системних порушень трудових і соціально-економічних прав громадян, їх наслідків, підготовка узгоджених пропозицій органам державної влади та місцевого самоврядування щодо попередження таких порушень.

– Проведення спеціальних консультацій з метою вироблення узгодженої позиції Сторін щодо вирішення найбільш гострих та актуальних проблем у сфері захисту прав та свобод працівників і ветеранів праці.

– Моніторинг стану забезпечення прав та свобод працівників, вивчення та узагальнення фактів порушень їхніх прав і свобод та оцінка ефективності вжитих заходів щодо усунення цих порушень.

– Сприяння підвищенню рівня правової інформованості громадян і трудових колективів з питань реалізації та захисту їхніх прав та свобод.

Крім того, Меморандумом про співпрацю передбачено проведення спільних моніторингових візитів з метою перевірки стану дотримання прав людини, виконання органами влади завдань, передбачених Планом дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, здійснення аналізу причин системних порушень трудових і соціально-економічних прав громадян, їх наслідків, підготовка узгоджених пропозицій органам державної влади щодо попередження таких порушень, реалізація спільних проектів тощо.


Завантажити  документ memorandum-pro-spvpracyu-z-fpu.pdf [80.45 Kb][166] Завантажити Переглянути документ онлайн  

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори