Польща: загальнонаціональний протест освітян проти нових реформ

19 листопада 2016 року у Варшаві п’ятдесят тисяч вчителів, студентів, батьків взяли участь загальнонаціональній маніфестації працівників освіти. Маніфестація організована Профспілкою вчителів Польщі й відбувалася під гаслом «НІ хаосу в школі».

Незважаючи на погану погоду та дощ, до акції протесту приєдналися вчителі та директори шкіл, представники органів влади, місцевих органів самоуправління, науковці, та просто батьки, які прийшли разом зі своїми дітьми.

«Ми протестуємо проти освітньої реформи та хаосу, який вона спричинила в системі польської освіти» – заявив голова Профспілки вчителів Славомир Броняж перед учасниками мітингу на площі Пілсудського у Варшаві.

Демонстранти протестували проти змін в освіті, які пропонує міністр освіти Анна Залевска, що передбачають ліквідацію середніх шкіл, а натомість створення восьмирічної початкової і чотирирічної середньої школи. Планується також створити 5-річні технікуми, а на зміну професійним школам прийдуть двоступеневі галузеві школи.

«Не руйнуйте державну систему середніх шкіл!» – закликав голова Профспілки вчителів. «Польська школа потребує підтримки, допомоги, а не екскаваторів, бульдозерів і кранів, бо саме так ми бачимо хаос, що вводить міністр Залевська», – додав він.

Славомир Броняж заявив: «Ми хочемо, щоб вчителі працювали у безпечній і дружній атмосфері. Ми не хочемо зворотних реформ, плутанини і хаосу, які нам пропонує міністр освіти. Польська школа потребує фінансування, збільшення витрат на освіту, в тому числі підвищення заробітної плати вчителів і працівників освіти. І ми вимагаємо гідної заробітної плати, а не 35 злотих індексації від міністра».

Голова Профспілки запевнив, що польська школа готова впоратися з вимогами, покладеними на неї суспільством.

«У нас одна з найкращих систем освіти та підготовки працівників в Європі, у нас дуже хороші викладачі, віддані своїй справі фахівці в сфері освіти. Саме від них, батьків і студентів залежить успішність польської школи. Її можна оцінити, поглянувши на чудові результати міжнародного оцінювання учнів».

Профспілка має намір створити широку громадську коацілію проти освітньої політики, яку проводить Міністерство освіти. Очікується, що цей об'єднаний фронт учителів, батьків, представників місцевого самоврядування, політиків буде діяти доти, допоки влада не прислухається до їхніх вимог. Профспілка також заявляє про відсутність будь-яких консультацій із зацікавленими сторонами щодо запропонованих реформ. «Нам не потрібна революція, нам не потрібна Анна Залевська», – зазначив Славомир Броняж.

Делегація протестувальників направилася до Президентського палацу, де передала клопотання накласти вето на закони, підготовлені Міністерством освіти, якщо вони будуть прийняті Сеймом.

Після цього учасники акції пройшли вулицями Варшави до будівлі Сейму, біля якої насипали гору розбитої крейди, яка символізує руйнацію освіти і професійної підготовки.


  

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори