Профспілки у Давосі закликали до негайних дій

У швейцарському місті Давос 17-20 січня 2017 року відбувся черговий Всесвітній економічний форум. Його темою було обрано «Реагуюче та відповідальне управління».

Фактично Всесвітній економічний форум у Давосі є великою міжнародною  платформою, де регіональні і локальні лідери можуть зустрітися з глобальними гравцями і спробувати донести до них свою позицію.

Цьогорічний 47-й Форум зібрав рекордну кількість учасників – приблизно 3 тисячі делегатів, серед яких – Прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей, Голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін, директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард та багато інших високопосадовців.

Лідери глобальних профспілок звернулися до учасників Форуму в Давосі із закликом до негайного реагування на погіршення ситуації з нерівністю та зростання економічної нестабільності.

Нагадуючи про зростання популізму і ксенофобії, профспілкові лідери вимагають, щоб уряди працювали над посиленням відповідальності корпорацій за реалізацію прав трудящих на підприємствах-постачальниках, вжили заходів для того, щоб користь від поширення цифрових технологій відчули на собі працівники та члени їх сімей, покінчили з ухиленням від сплати податків компаніями і реалізовували на практиці заходи справедливого переходу в боротьбі зі зміною клімату.

Профспілки також наголосили на загрозі демократії, що несуть в собі кібер-атаки, і закликали до гуманного і правового підходу до кризової ситуації з біженцями.

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок Шаран Барроу заявила: «У доповіді Всесвітнього економічного форуму про глобальні ризики головною причиною багатьох проблем, з якими стикаються люди і суспільство, названо економічну нерівність. Реалії сьогоднішнього дня несуть в собі ще більше ризиків. Політики-популісти пожинають плоди суспільного невдоволення і розпалюють ксенофобію, щоб прийти до влади. Їхні «рішення» нічого не варті, і тільки погіршать життя величезної кількості людей, в тому числі їхніх же прихильників. Політичні лідери повинні перейти від туманних попереджень стосовно корпоративної глобалізації до негайних дій».

Для відповідального управління необхідно змінити правила світової економіки та забезпечити:

повсюдне підвищення заробітної плати: покласти край несправедливому розподілу прибутків, коли більшу їх частину отримує 1% найбагатших людей, шляхом запровадження універсального соціального захисту, мінімальної зарплати не нижче прожиткового мінімуму, колективних переговорів;

робочі місця: підвищити оптимізм на ринку праці за допомогою інвестицій в створення робочих місць, інфраструктуру і сферу догляду;

захищеність на роботі: припинити використання шахрайських короткострокових трудових договорів, договорів із нульовими годинами;

– права, верховенство закону і корпоративну відповідальність: припинити утиски на підприємствах-постачальниках права працівників на об'єднання у профспілки, яке є основою їх трудових прав та інших прав людини, зобов’язати великий бізнес добросовісно поводитися в операціях закордоном;

регулювання цифрової економіки: забезпечити ефективне регулювання цифрової економіки з метою сприяння створенню робочих місць, правам і офіційним бізнес-моделям, які працюють на людей;

викорінення шахрайства: покінчити з податковим шахрайством шляхом боротьби з розмиванням податкової бази і виведенням прибутку з-під оподаткування, забезпечення прозорості власності корпоративних структур через законодавство про бенефіціарних власників.

обов’язкове розкриття інформації: працівники мають право знати, куди інвестовані їх пенсійні внески;

справедливий перехід: дії щодо змін клімату є обов’язковими, потреба у забезпеченні справедливого переходу не підлягає обговоренню;

прийом біженців: міжнародна співпраця з метою гарантування безпеки, розселення та права на роботу. Лідери мають продемонструвати політичну волю подолати ксенофобію і розпалювання ненависті щодо мігрантів та біженців.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори