Діяльність навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації: питання відкрите

8 лютого 2017 року відбулося розширене засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

У роботу засіданні взяли участь народні депутати України – члени комітету,  представники Міністерства освіти і науки України, члени Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, представники центральних органів виконавчої влади, навчальних закладів І – ІІ рівнів акредитації, представники дендрологічних парків та ботанічних садів, фахівці з питань інтелектуальної власності, представники наукової, освітянської спільноти та експертного середовища. Позицію Профспілки представляли заступники Голови Профспілки Сергій Романюк та Ольга Чабанюк.

Всього на розгляд Комітету винесено сім питань. Серед них, особливої уваги заслуговує – доопрацьований проект Закону про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» (н.д. О. Марченко, О. Співаковський, В. Литвин, Т. Кремінь, І. Кириленко, О. Білозір всього – 13 народних депутатів України).

Необхідність прийняття цього законопроекту обумовлена тим, що у зв’язку з прийняттям Закону України «Про вищу освіту» вже майже два роки статус коледжів та технікумів залишається невизначеним, а термін прийому абітурієнтів на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» закінчився у 2016 році.

Це ставить під загрозу існування вищих навчальних закладів І – ІІ рівня акредитації, і зумовлює невизначеність подальшої долі сотень тисяч студентів та викладачів технікумів та коледжів.

Якщо цей законопроект не буде прийнятий – утвориться ситуація, за якої 10-15 % всіх технікумів і коледжів отримають відповідні ліцензії і набудуть статусу ВНЗ. Решта ж 85-90% будуть віднесені до профтехосвіти, і, відповідно, утримуватимуться за рахунок місцевих бюджетів. Проте залишається питання – чи зможуть вони їх утримувати? Адже якщо коштів у місцевих бюджетах на ці навчальні заклади віднайдено не буде, то ці заклади просто припинять своє існування.

Враховуючи та підтримуючи думку громадськості висловлену під час громадського обговорення Закону України «Про освіту», та з метою запобігання втрати підготовки вкрай важливої середньої ланки фахівців, автори законопроекту запропонували відтермінувати вказану дату до 2020 року, що гарантуватиме доступність отримання початкового рівня вищої освіти до визначення їх статусу та віднесення до відповідного рівня вищої освіти.

Під час розгляду цього проекту закону у сесійній залі Верховної Ради України 19 січня 2017 року необхідної кількості голосів він не набрав та був направлений на доопрацювання.

Враховуючи зауваження, висловлені під час розгляду цього законопроекту Верховною Радою України, авторами було запропоновано визначити, що останній набір для підготовки буде здійснено у 2019 році, а не в 2020, як було передбачено попереднім законопроектом.

Не зважаючи на зауваження Міністерства освіти і науки, Комітет більшістю голосів підтримав доопрацьований законопроект 5240 та рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу і в цілому як Закон.



Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України
0
9 лютого 2017
6 007

Схожі публікації


Догори