Перенесення робочих днів: особливості оплати

Перенесення робочих днів: особливості оплатиЯк уже повідомлялося, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.2013 № 920-р рекомендовано керівникам підприємств, установ та організацій перенести в порядку та на умовах, установлених законодавством, у 2014 році для працівників, яким встановлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні з: четверга 2 січня – на суботу 11 січня; п’ятниці 3 січня – на суботу 25 січня; понеділка 6 січня – на суботу 8 лютого.

У працівників виникають різні питання щодо оплати праці у зв’язку з різними обставинами.

Наприклад, питання – якщо працівник хворів 3 січня як оплачуватиметься листок з тимчасової втрати працездатності і чи повинен він виходити на роботу в 25 січня?

У такому випадку допомогу з тимчасової непрацездатності виплачують за робочі дні, які припадають на період хвороби, згідно з графіком роботи підприємства або індивідуальним графіком роботи працівника (якщо такий установлено).

Цей висновок випливає з п. 2 Порядку оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затвердженого постановою КМУ № 439 від 06.05.2001.

Цей Порядок визначає умови та розмір оплати власником або уповноваженим ним органом перших п'яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації чи фізичної особи, яка використовує працю найманих працівників.

Оплата днів тимчасової непрацездатності застрахованій особі провадиться за основним місцем роботи у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати за робочі дні (години) згідно з графіком роботи, що припадають на дні тимчасової непрацездатності.
Підставою для оплати днів тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності.

Така думка викладена також у листі виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 11.07.2007 № 04-06/С-133з-218.

Отже, якщо за рекомендацією уряду робочий день з п’ятниці 3 січня перенесений на суботу 25 січня і роботодавець видав наказ про перенесення робочих днів, то 3 січня вважається вихідним днем, а 25 січня – робочим днем.

За роботу 25 січня має нараховуватися зарплата відповідно до табелю обліку робочого часу. Якщо працівник продовжує хворіти 25 січня 2014 року, то цей день, встановлений за графіком як робочий день оплачується за рахунок коштів ФСС з ТВП. Якщо листок непрацездатності закрито до 25 січня 2014 року, працівник має вийти на роботу згідно з графіком , тобто 25 січня.





Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори