Змінено ставки та порядок сплати судового збору

Змінено ставки та порядок сплати судового збору1 вересня 2015 року набув чинності Закон України від 22 травня 2015 року № 484-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».

Закон № 484-VIII визначає нові підвищені ставки судового збору, а також містить низку змін до інших положень законодавства, що стосуються порядку оплати судового збору.

Відтепер при поданні цивільного позову майнового характеру позивач -юрособа повинен буде перерахувати до бюджету 1,5 % (було 1%) суми позову (але не менше 1 мінімальної заробітної плати без максимального обмеження суми збору). Ставка судового збору для фізичної особи становитиме 1 % (залишилось без змін) ціни позову (але не менше 0,4 (було 0,2) і не більше 5 (було 3) мінімальних зарплат).

За подання до суду позовної заяви немайнового характеру юрособа або ФОП мають сплатити судовий збір в розмірі 1 (було 0,2) мінімальної заробітної плати, а фізична особа – 0,4 (було 0,2) розміру мінімальної зарплати.

У випадку звернення до адміністративного суду судовий збір сплачується в таких розмірах:

– якщо вимоги майнового характеру: суб’єктом владних повноважень або юридичною особою – 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати; фізичною особою або фізичною особою – підприємцем – 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 5 розмірів мінімальної заробітної плати;

– якщо вимоги немайнового характеру: суб’єктом владних повноважень, юридичною особою або ФОП - 1 (було 0,06) розмір мінімальної заробітної плати; фізичною особою - 0,4 (було 0,06) розміру мінімальної заробітної плати.

У господарському провадженні розмір судового збору в рамках майнових позовних вимог обчислюється 1,5% ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної зарплати та не більше 150 розмірів мінімальної зарплати. При поданні позову немайнового характеру необхідно буде сплатити судовий збір в розмірі 1 мінімальної заробітної плати.

У разі коли в позовній заяві об’єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

При оскарженні рішень незалежно від юрисдикції передбачені підвищувальні коефіцієнти відносно збору при поданні позову: подання апеляції – 110 %; подання касації – 120 %; звернення до Верховного Суду – 130 %.

У частині звільнення від сплати судового збору слід відзначити, що стаття 5 Закону викладена в новій редакції, згідно з якою позбавлено пільги щодо сплати судового збору органи прокуратури, інші держоргани та органи місцевого самоврядування.

Залишено норму про звільнення від сплати судового збору позивачів у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі. Разом з тим, виключено положення, яке передбачало звільнення від сплати судового збору у випадку звернення до суду з іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин.

Завантажити документ zakon_484.doc [100.5 Kb][78] Завантажити Переглянути документ онлайн



Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори