Запитуєте? Відповідаємо! 20% надбавка методистам та завідувачам навчальними лабораторіями ВНЗ

Запитуєте? Відповідаємо! 20% надбавка методистам та завідувачам навчальними лабораторіями ВНЗ Чи виплачується надбавка в розмірі 20 % посадового окладу за престижність педагогічної праці методистам та завідувачам навчальними лабораторіями вищих навчальних закладів III-ІV рівнів акредитації?

З метою підвищення престижності праці педагогічних працівників Кабінет Міністрів України постановою від 23 березня 2011 р. № 373 «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» установив педагогічним працівникам навчальних закладів та інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування надбавку в розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати).

Цю постанову оголошено наказом МОНмолодьспорту від 20 травня 2011 року № 470 «Про постанову Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373». Пунктом 2 наказу зобов’язано органи освіти і науки, керівників установ та організацій, підпорядкованих міністерству, прийняти постанову до керівництва.

Щодо її застосування МОНмолодьспорту в листі від 25 травня 2011 року № 1/9-385 «Щодо постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373» надано роз’яснення, в якому зазначається, що надбавка встановлюється усім педагогічним працівникам, перелік посад яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14 червня 2000 р. № 963, усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування.

До зазначеного Переліку включено, зокрема, посади методиста та завідувача відділу (лабораторії, кабінету, частини) з основного напряму діяльності.
У Переліку до окремих посад встановлено умову щодо їх належності до певних типів закладів освіти, для інших – її не передбачено. До посад методиста, завідувача навчальної лабораторії, кабінету, як і до посад вчителя, викладача, майстра виробничого навчання, та багатьох інших, така вимога не ставиться.

Належність навчальних лабораторій до структурних підрозділів з основного напряму діяльності засвідчується положеннями статті 22 Закону України «Про вищу освіту», де передбачено, що головним завданням вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації є здійснення освітньої діяльності, яка забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів.

Відповідно до статті 30 закону лабораторії, кафедри, які об’єднуються у факультети, є основними навчально-науковими структурними підрозділами вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації.

Таким чином, навчальна лабораторія є структурним підрозділом, що відповідає основному напряму діяльності вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації.

Про віднесення до цих посад до педагогічних йдеться також у Додатку 4 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ».

Зазначеним Додатком затверджено схеми тарифних розрядів окремих посад педагогічних працівників навчальних закладів і установ освіти, зокрема й методиста та завідувача навчальної лабораторії вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації.

Тому працівники вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, які посідають посади методистів та завідувачів навчальними лабораторіями, належать до педагогічних працівників, яким має виплачуватися надбавка в розмірі 20 відсотків посадового окладу відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373.

Про виплату 20-ти відсоткової надбавки педагогічним працівникам вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації йдеться також у листі Міністерства соціальної політики України від 13.10.2011 № 10169/0/14-11/18 «Щодо актуальних проблем у галузі освіти», спрямованому на адресу ЦК Профспілки працівників освіти і науки України у зв’язку із зверненням Профспілки до Кабінету Міністрів України.

У листі зазначено, що постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 № 963 «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» затверджено перелік посад педагогічних працівників усіх навчальних закладів, інших установ і закладів незалежно від відомчого підпорядкування, у т.ч. вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти, навчально-методичних (методичних) кабінетів (центрів) тощо, яким встановлюється 20-відсоткова надбавка.



Управління соціально-економічного захисту

Схожі публікації


Догори