Доплата за класне керівництво вчителям у школах-інтернатах

Доплата за класне керівництво вчителям у школах-інтернатах– Чи провадиться доплата за класне керівництво вчителям та іншим педагогічним працівникам у школах-інтернатах?

Відповідно до частини 1 статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13 травня 1999 року № 651-XIV педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності, в тому числі класне керівництво у співвідношенні 20-25 відсотків до тарифної ставки.

Згідно зі статтею 9 зазначеного закону до загальноосвітніх навчальних закладів належать зокрема: школа I-III ступенів, спеціалізована школа (школа-інтернат) I-III ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів, гімназія (гімназія-інтернат), колегіум (колегіум-інтернат), ліцей (ліцей-інтернат), санаторна школа (школа-інтернат) I-III ступенів.

Пунктом 1 додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 р. № 1096 «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» передбачено встановлення доплати за класне керівництво у I-IV класах загальноосвітніх навчальних закладів у розмірі 20 відсотків, а в V-XI (XII) класах – 25 відсотків тарифної ставки.

З метою реалізації статті 25 Закону України «Про загальну середню освіту» та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1096 «Про встановлення розміру доплати за окремі види педагогічної діяльності» наказом Міністерства освіти і науки України від 24 лютого 2005 року № 118 «Про внесення змін до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» внесено зміни до п. 36 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15 квітня 1993 року № 102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», якими передбачено здійснення вчителям та іншим педагогічним працівникам (крім керівних) загальноосвітніх навчальних закладів додаткової оплати за класне керівництво у I-IV класах у розмірі 20 відсотків, у V-XI (XII) класах – у розмірі 25 відсотків ставки заробітної плати.

Згідно з п.2 наказу Міністерства освіти і науки України № 118 зазначені зміни запроваджено з 1 січня 2005 року.

Пунктом 6.3.5 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2011-2015 роки, зареєстрованої в Міністерстві праці та соціальної політики 6 липня 2011 року за № 37, сторони Угоди рекомендують керівникам закладів освіти здійснювати відповідні доплати керівним працівникам навчальних закладів, які виконують на підставі норм чинного законодавства викладацьку роботу, за умови покладення на них у випадках виробничої необхідності обов’язків класних керівників.

Пунктом 1.4 Угоди передбачено, що положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Тож зважаючи на зазначене, вчителям та іншим педагогічним працівникам таких загальноосвітніх навчальних закладів, як школи-інтернати, мають провадитись доплати за класне керівництво починаючи з 1 січня 2005 року.


Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори