Тривалість щорічної основної до додаткової відпустки завгоспа дошкільного навчального закладу

Тривалість щорічної основної до додаткової відпустки завгоспа дошкільного навчального закладу– Якої тривалості має надаватися відпустка завгоспові дошкільного навчального закладу, якщо він пропрацював на цій посаді в закладі понад 31 рік?

До прийняття у 1996 році Закону України «Про відпустки» відповідно до чинної на той час статті 75 Кодексу законів про працю України щорічна відпустка надавалася тривалістю не менше як 15 робочих днів. Відповідно до статті 76 Кодексу могли надаватися щорічні додаткові відпустки, зокрема працівникам з ненормованим робочим днем.

Відповідно до Правил про чергові та додаткові відпустки, затверджених НКП СРСР 30 квітня 1930 року, що діяли до запровадження в дію Закону України «Про відпустки», працівникам з ненормованим робочим днем як компенсація за навантаження і роботу в позаурочний час передбачалася додаткова відпустка тривалістю не більше 12 робочих днів, яка надавалася понад чергову відпустку 12 робочих днів. Таким чином, загальна тривалість щорічної відпустки у цих працівників не повинна була перевищувати 24 робочих днів.

З набранням чинності Законом України «Про відпустки» для всіх категорій працівників, за винятком працівників, яким законодавством визначена більша тривалість щорічної основної відпустки, тривалість щорічної основної відпустки відповідно до статті 6 становить 24 календарних дні. Крім того, відповідно до умов, визначених у статті 8 цього Закону, працівникам може надаватися щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, пов'язаний з роботою в умовах ненормованого робочого дня, тривалістю до 7 календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Згідно з пунктом 2 постанови Верховної Ради України від 15 листопада 1996 року № 505/96-ВР «Про порядок введення в дію Закону України «Про відпустки», із змінами, внесеними Законом України від 2 листопада 2000 року № 2073, працівникам, які до введення в дію Закону України «Про відпустки» користувалися відпусткою більшої загальної тривалості, ніж визначена відповідно до законів та інших нормативно-правових актів України, зберігається відпустка раніше встановленої загальної тривалості на весь час їх роботи на даному підприємстві, в установі, організації на посадах, професіях, роботах, що давало їм право на цю відпустку, та за наявності умов, за якими вона надавалася.

При цьому збільшення тривалості збереженої відпустки, яка складалася із основної та додаткової за ненормований робочий день, визначеної у календарних днях, ще на кількість днів додаткової відпустки, яка надається згідно зі статтею 8 Закону України «Про відпустки» (працівникам з ненормованим робочим днем), не допускається, оскільки в збереженій відпустці вже врахована відпустка за ненормований характер праці.

Тож зважаючи, що тривалість збереженої основної та додаткової відпустки, перерахованої у календарні дні, є меншою, ніж передбачена за цими видами Законом України «Про відпустки», завгоспові дошкільного навчального закладу має надаватися щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарних дні та додаткова відпустка за ненормований робочий день тривалістю не більше 7 календарних днів, що у загальній сумі не повинно перевищувати 31 календарного дня.

Управління соціально-економічного захисту

Схожі публікації


Догори