Поділ класів на групи при вивченні української мови

Поділ класів на групи при вивченні української мовиНа запити з місць щодо поділу класів на групи при вивченні української мови в школах з українською мовою навчання повідомляємо, що поділ класів на групи при вивченні окремих предметів здійснюється відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 20.02.2002 р. № 128 «Про затвердження Нормативів наповнюваності груп дошкільних навчальних закладів (ясел-садків) компенсуючого типу, класів спеціальних загальноосвітніх шкіл (шкіл-інтернатів), груп подовженого дня і виховних груп загальноосвітніх навчальних закладів усіх типів та Порядку поділу класів на групи при вивченні окремих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах».

Пунктом 2 додатку 2 до зазначеного наказу передбачено, що при вивченні української мови, яка вивчається як предмет у загальноосвітніх навчальних закладах (крім закладів із навчанням молдовською, румунською та угорською мовами) поділ класів на групи здійснюється при кількості у класі більше 27 учнів.

У загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням молдовською, румунською та угорською мовами у міській місцевості при вивченні української мови, яка вивчається як предмет, поділ класів на групи здійснюється при кількості 23 і більше учнів, а у сільській місцевості – 16 і більше учнів.

Тому поділ класів на групи при вивченні української мови, як предмета, в школах з українською мовою навчання провадиться в усіх класах загальноосвітніх навчальних закладів за наявності у них 28 і більше учнів, незалежно від місця розташування навчального закладу, включаючи початкову школу з 1 класу, де складовою предмета українська мова, є й читання.

Про це, зокрема, йдеться у листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 10.06.2011 № 572 «Про Типові навчальні плани початкової школи».

Управління соціально-економічного захисту

Схожі публікації


Догори