Старша вожата школи – особливості призначення пенсії

Старша вожата школи – особливості призначення пенсіїЧи зараховується до спеціального стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років, період роботи на посаді педагога-організатора та старшої вожатої школи?

Консультують фахівці відділу соціальних питань і охорони праці ЦК Профспілки.

Пенсії за вислугу років працівникам освіти призначають відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (за наявності спеціального стажу роботи не менше, ніж 25 років) та Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.11.1993 р. № 909 (із змінами).

До спеціального стажу зараховується час роботи на посадах та у відповідних закладах і установах, віднесених до Переліку за умови, що ця робота є основною.

Тимчасовими типовими штатними нормативами денних середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міністерства освіти України від 9.08.1996 р. № 264, керівникам управлінь і відділів освіти була надана можливість до 1.09.1996 р. переглянути штати, введені в попередні роки, та, у разі необхідності, перезатвердити їх рішенням відповідних органів державної виконавчої влади. При цьому Тимчасовими типовими штатними нормативами було передбачено введення до штатних розписів середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів посади педагога-організатора (або старшого вожатого).

Посаду педагога-організатора передбачено названим вище Переліком; період роботи за цією посадою у загальноосвітніх навчальних закладах зараховується до спеціального стажу роботи, який дає право на пенсію за вислугу років.

Посаду старшого вожатого Переліком не передбачено. Разом з тим у листі Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 6.10.2011 р. за № 10/2-724, стверджується про ідентичність посадових обов’язків працівників, які займають посади педагогів-організаторів або старших вожатих та відповідно про можливість зарахування періоду роботи на посаді старшого вожатого до спеціального стажу роботи, який дає право на призначення пенсії за вислугу років.

Повідомляємо також, що з ухваленням Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» вимоги щодо віку та стажу, які дають право на пенсію за вислугу років, залишились незмінними.


Відділ соціальних питань і охорони праці

Схожі публікації


Догори