Право на відпустку: щорічну основну та додаткову за особливий характер праці

Право на відпустку: щорічну основну та додаткову за особливий характер праціДержавні гарантії права на відпустки, умови, тривалість і порядок надання їх працівникам для відновлення працездатності, зміцнення здоров'я, а також для виховання дітей, задоволення власних життєво важливих потреб та інтересів, всебічного розвитку особи, а також відносини, пов'язані з відпусткою, регулюються Конституцією України, Законом України «Про відпустки», Кодексом законів про працю України, іншими законами та нормативно-правовими актами України.

Статтею 45 Конституції України гарантує кожному, хто працює, право на відпочинок. Це право забезпечується, зокрема, наданням оплачуваної щорічної відпустки.


Право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності.

Громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, надаються щорічні (основна та додаткові) відпустки із збереженням на їх період місця роботи (посади) і заробітної плати .

Керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.1997р. № 346 (ст. 6 Закону «Про відпустки»).

За загальним правилом щорічні основна та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи надаються працівникам після закінчення шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації. Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть надаватися працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Керівним, педагогічним, науковим і науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів щорічна основна відпустка повної тривалості (до 56 календарних днів) у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу (ст. 6 Закону України «Про відпустки», п. 2 постанова Кабінету Міністрів України від 14.04.1997р. № 346).

Графік надання відпусток педагогічним працівникам складається з урахуванням можливості проведення регулярних консультацій для учнів, складання іспитів якими перенесено на осінь

У разі необхідності санаторно-курортного лікування щорічна основна відпустка або її частина може надаватися протягом навчального року, якщо це передбачено колективним договором.

Відповідно до ст. 76 КЗпП України та ст.ст. 4, 8 Закону України «Про відпустки» окремим категоріям працівників надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, зокрема:

– працівникам, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, – тривалістю до 35 календарних днів за Списком виробництв, робіт, професій і посад, затверджуваним Кабінетом Міністрів України;
– працівникам з ненормованим робочим днем – тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою.


Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначається колективним договором.

Наявність в колективному договорі посади працівника з ненормованим робочим днем є достатньою правовою підставою для надання йому додаткової відпустки за особливий характер праці.

Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці затверджено наказом Мінпраці та соціальної політики від 10.10.1997р. № 7.

Ненормований робочий день – це особливий режим робочого часу, який встановлюється для певної категорії працівників у разі неможливості нормування часу трудового процесу. У разі потреби ця категорія працівників виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу (ця робота не вважається надурочною).

Міра праці у даному випадку визначається не тільки тривалістю робочого часу, але також колом обов'язків і обсягом виконаних робіт (навантаженням).

Ненормований робочий день не застосовується для працівників, зайнятих на роботі з неповним робочим днем.

Додаткова відпустка за ненормований робочий день надається пропорційно часу, відпрацьованому на роботі, посаді, що дають право на цю відпустку.

Пунктом 6 Рекомендацій Міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади надано повноваження за погодженням з відповідними галузевими профспілками затверджувати орієнтовні переліки робіт, професій і посад працівників з ненормованим робочим днем.

Орієнтовний перелік посад працівників з ненормованим робочим днем системи Міністерства освіти України, яким може надаватись додаткова відпустка, визначений листом Міносвіти від 11.03.1998р. № 1/9-96, погодженим з ЦК Профспілки працівників освіти і науки України.

Завантажити документи:
Рекомендації Мінпраці rrryerrrrrrsss-rr-7.doc [37 Kb][1495] Завантажити Переглянути документ онлайн

Лист Міносвіти rryoss-rrr-110398.doc [36.5 Kb][1388] Завантажити Переглянути документ онлайн

Постанова Кабміну rrrr-346.doc [207 Kb][1074] Завантажити Переглянути документ онлайн



Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори