Бюджетна політика профспілок на 2015 рік

Бюджетна політика профспілок на 2015 рікПропозиції ФПУ до проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2015 рік, напрацьовані профспілковою робочою групою з питань бюджету спільно з всеукраїнськими профспілками, розглянуто та взято за основу Президією ФПУ, що відбулася 26 лютого 2014 року.

У першу чергу пропозиції направлені на забезпечення гідного рівня оплати праці та якісно нового рівня соціального захисту населення.

Позиція профспілок – прожитковий мінімум має розраховуватися на новій основі з урахуванням сучасних змін у потребах населення.

Мінімальна заробітна плата повинна бути не нижче фактичного прожиткового мінімуму, з урахуванням податку на доходи фізичних осіб та сімейного навантаження.

Крім того, потрібно подолати дискримінацію в оплаті праці працівників бюджетної сфери, де базовий тарифний розряд ЄТС на 25,7 % менше за розмір мінімальної заробітної плати, що є грубим порушенням зобов’язань Уряду за чинною Генеральною угодою.

Враховуючи нові прогресивні соціальні цілі на європейські стандарти життя прийнято рішення про доопрацювання пропозицій протягом 10 днів для подальшого направлення до Міністерства фінансів України.

Після направлення вищенаведених пропозицій до Мінфіну подальша безпосередня участь профспілкової сторони у формуванні бюджетної політики проходитиме в рамках роботи постійно діючої тристоронньої робочої групи з питань проведення консультацій на всіх стадіях бюджетного процесу (створеної на виконання норми чинної Генугоди), до складу якої від профспілок ввійшли фахівці ФПУ та членських організацій.

Керуючись Порядком участі представників сторін соціального діалогу у формуванні бюджетної політики, представники ФПУ в Національній тристоронній соціально-економічній раді ініціюватимуть розгляд Національною радою проекту Основних напрямів бюджетної політики на 2015 рік та стану врахування пропозицій сторін соціального діалогу в проекті.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори