Діти та молодь з України можуть здобувати освіту на всіх рівнях в Естонії

Уряд Естонії підтримує продовження освіти дітей та молодих людей, які були змушені покинути Україну через продовження війни.

Міністерство освіти і науки підготувало план дій, згідно з яким діти та молоді люди з України мають доступ до дошкільної, загальної та професійної освіти, а також до середньої та вищої освіти в Естонії відповідно до їх віку та попередньої освіти.

«Ми готові запропонувати українським дітям можливість продовжити навчання як у дошкільних та загальноосвітніх закладах, так і у вищих навчальних закладах Естонії. Важливо знайти гнучкі можливості, щоб кожна дитина та підліток могла брати участь в освіті. Це буде робитися у тісній співпраці зі шкільними вихователями та школами , а також із освітніми установами з інтересів та роботи з молоддю. Тільки завдяки спільному внеску різних сторін ми зможемо створити максимально сприятливе середовище для дітей та молоді, яким довелося покинути свої будинки через жах війни», – сказала міністр Ліїна Керсна.

За словами міністра Керсни, міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет на зустрічі, що відбулася минулого тижня, заявив, що підтримка країн Балтії у нинішній війні життєво необхідна.

На думку Міністерства освіти і досліджень, важливо розуміти, що серед сімей, що прибувають з районів збройного конфлікту в Україні, є як ті, хто приїжджає до Естонії тільки на час війни і бажає якнайшвидше повернутися додому, так і ті сім'ї, які планують залишитися в Естонії більш тривалий термін. Тому продовження навчання дітей та молоді, які прибули з України, можливе на основі короткострокового та довгострокового плану.

«У разі короткострокового плану немає чітких очікувань, що студенти продовжать навчання в Естонії на постійній основі, але передумови для цього створюються. Мета довгострокового плану – інтегрувати дітей у місцеву систему освіти, допомогти їм адаптуватися до естонської шкільної культури та вивчити естонську мову», – зазначила міністр Керсна.

Міністр Ліїна Керсна підтвердила, що міністерство спільно з місцевою українською громадою та Фондом страхування з безробіття нині займається підбором вчителів з України, щоб вони могли якнайшвидше розпочати роботу для підтримки українських дітей.

Усім дітям з України, які досягли обов'язкового шкільного віку, як правило, гарантується місце у школі з естонською мовою навчання, і школа складе для учнів індивідуальний навчальний план. Після закінчення загальноосвітньої школи можна вибрати навчання в гімназії для здобуття загальної середньої освіти або перейти до професійної середньої освіти та отримати загальну середню освіту разом з професійною кваліфікацією.

Молоді люди, які здобули повну середню освіту, можуть продовжити навчання у професійно-технічному або вищому навчальному закладі. Якщо студент розпочав навчання у вищому навчальному закладі в Україні, то можна продовжити навчання за суміжною спеціальністю в естонському вищому навчальному закладі, перенісши дані про попереднє навчання.

Більш детальну інформацію про продовження освіти дітей, які прибули в Естонію з України, можна знайти на сайті Міністерства освіти і науки, що постійно оновлюється: hm.ee/en/children-and-youth-ukraine-estonia.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори