Профспілка працівників освіти і науки УкраїниГоловна > Новини > 6 січня – Святий вечір або Навечір'я Різдва Христового6 січня – Святий вечір або Навечір'я Різдва Христового5 січня 2019 Коли на небі з’являється перша зірка, родина збирається за святковим столом, адже 6 січня Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначають Святвечір (Святий Вечір), Багату кутю, Коляду. Цього дня завершується Пилипів, або Різдвяний піст. Святвечір – заключний день Різдвяного посту. Традиційно в цей день в їжу можна було вживати лише кутю, через це Святий Вечір, тобто вечір напередодні Різдва ще називали Багатою Кутею. У Різдвяний святвечір до «вечірньої зорі» нічого не їдять і не сідають за стіл. Перша зірка є символом, який сповістив колись волхвам про народження Спасителя. Кажуть, що в різдвяну ніч треба обов’язково вдягти щось новеньке, а якщо такого немає, то хоча б один предмет білого кольору. Крім того, відомо, що одразу після Різдва наступають Святки, коли вже можна вбиратися у всякі карнавальні костюми. Коли стемніє, прийнято усією сім’єю сідати за стіл, на який за традицією ставлять 12 пісних страв за кількістю апостолів: кутя, борщ з грибами, вареники з капустою або картоплею, уха, голубці, маринований оселедець, мариновані гриби, заливна риба, тушкована капуста, квасоля , компот і пісні солодощі: пиріжки, пончики, коржики. Традиційно святвечір починається молитвою за здоров’я тих, хто живий, і за упокій тих, хто помер. Її виголошує хазяїн дому. Кутя – обов’язкова страва на різдвяному столі. Згідно з традиційним рецептом в кутю кладуть мак, пшоно, волоські горіхи, родзинки і мед. Багато господині експериментують і додають в кутю ще деякі інгредієнти У Святвечір до хати приносять дідух – житній, пшеничний або вівсяний сніп. Він символізує урожай, добробут, дух предків і є оберегом роду. Традиція ставити на Святу вечерю дідух також тягнеться з часів язичництва. Під час святкової вечері за столом не можна сперечатися, лаятися і лихословити. Прикмети та повір’я на Святвечір
Повернутися |