Профспілка працівників освіти і науки УкраїниГоловна > Новини/Інформаційна робота > Католицьке Різдво: традиції та заборони святаКатолицьке Різдво: традиції та заборони свята24 грудня 2021
Перед самим Різдвом не можна їсти нічого м'ясного – його подають вже в сам святковий день. А на Святвечір (24 грудня) традиційно на столі мають стояти пісні страви, серед яких обов'язково – риба, овочеві салати і яблука, пиріг, гриби, селера, мед і горіхи... Згідно з традицією, у ніч на 25 грудня, коли на небі зійде перша зірка, вся сім'я збирається за святковим столом. Всього їх повинно бути 12 – за кількістю апостолів. Перед тим, як вживати їжу, кожен член сім'ї повинен прочитати уривок з Євангеліє і помолитися Господу. У багатьох країнах Європи жодне Різдво не обходиться без страви з птиці (це може бути індичка, гусак, качка). Також європейці полюбляють різноманітні пироги, пудинги, готують кутю. А ще господині подають до столу або пісний борщ, або рибний/грибний суп – журек чи капусняк.
Крім традицій, існують і заборони, які не можна порушувати, щоб не гнівити Господа. Правила діють однаково для всіх, навіть якщо ви не сповідуєте католицизм.
Також після святкування заборонено прибирати зі столу їжу до самого ранку – вважається, що ті, хто ігнорує заборону, накликають на себе злидні. Католицьке Різдво має й прикмети
Вітаємо з Різдвом! Будьте щасливі! Повернутися |