Актуально про декларування доходів фізичних осіб

Актуально про декларування доходів фізичних осібЗ 1 січня і по 1 травня 2012 року триватиме кампанія декларування доходів. Декларація про майновий стан та доходи громадян подається до державної податкової інспекції за місцем проживання або надсилається на адресу за місцем її знаходження з повідомленням про вручення не пізніше ніж за 10 днів до закінчення терміну її подання.

Пунктом 179.1 статті 179 Податкового кодексу України встановлено, що річна декларація про майновий стан і доходи подається платником податку:

– у разі отримання ним протягом звітного року доходів, з яких при нарахуванні чи виплаті податок не утримувався;

– у разі отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом;

– у разі отримання іноземних доходів;

– у разі коли платник має право на отримання податкової знижки (ст. 166).

Врахувавши положення пункту 164.6 статті 164 (Під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності. При нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування визначається як нарахована сума такої винагороди, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування).

Платник податку має право включити до податкової знижки здійснені ним протягом податкового року витрати перелічені в пункті 166.3 статті 166 зазначеного кодексу.

Декларування доходів у 2012 році має суттєву відмінність. В обов’язковому порядку подають декларації про майновий стан і доходи фізичні особи, які протягом звітного року (2011р.) отримували дохід у вигляді заробітної плати та суми винагород за цивільно-правовими договорами від декількох податкових агентів, якщо загальна сума доходу за будь-який календарний місяць перевищувала десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, який у 2011 році становив 9410 гривень.

Правова служба Профспілки

Схожі публікації


Догори