Затверджено показник середньої зарплати для обчислення пенсій

Затверджено показник середньої зарплати для обчислення пенсійПенсійним фондом України затверджено показник середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу, який застосовуватиметься при визначенні коефіцієнта заробітної плати при призначенні пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", за лютий 2014 року в сумі 2937 грн. 98 грн.

Нагадаємо, що Пенсійним фондом України кожного місяця такі показники визначаються відповідно до Порядку визначення показників середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" враховується для обчислення пенсії, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 01.02.2008 N 4-4.

Зазначені показники застосовуються при визначенні величини заробітку для обчислення розміру пенсії в наступному порядку.

1. Обчислюються індивідуальні коефіцієнти заробітку (число з п’ятьма знаками після коми) шляхом ділення заробітної плати особи на середню зарплату в Україні за кожний місяць періоду, який подано для обчислення пенсії. Наприклад, зарплата працівника – 400 грн, а середня зарплата по Україні за цей же місяць – 210 грн. Коефіцієнт заробітку становитиме 1,90476 (400:210).

2. Обчислені щомісячні коефіцієнти заробітку за період, за який враховується заробітна плата для обчислення пенсії, підсумовуються та шляхом ділення одержаної суми на їх кількість визначається середній коефіцієнт заробітку особи. (До відома: для обчислення пенсії враховується заробіток особи за період роботи з 01.07.2000 р. і до місяця виходу на пенсію).

3. Визначений середній коефіцієнт заробітку множиться на величину середньої зарплати в середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. При призначенні пенсій у 2014 році застосовується величина середньої зарплати в середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні в розмірі 2700,98 грн. (визначена за 2011–2013 рр.).

З урахуванням визначеної у зазначеному порядку величини середньої заробітної плати особи обчислюється розмір пенсії залежно від тривалості страхового стажу.

Показники середньомісячної заробітної плати працівників, зайнятих у галузях національної економіки, за 1992 - 2014 роки, що застосовуються під час призначення та перерахунку пенсій відповідно до статей 40 і 43 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» - dodatok_do_info.doc [103.5 Kb][1443] Завантажити Переглянути документ онлайн


За матеріалами ФПУ

Схожі публікації


Догори