«Щаслива я, Карпати, бо ви є» – літературно-мистецький вечір вшанування поетеси

«Щаслива я, Карпати, бо ви є» – літературно-мистецький вечір вшанування поетеси12 лютого 2015 року в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці відбувся літературно-мистецький вечір «У затінку літа». Захід був присвячений ужгородській поетесі, вчителю української мови та літератури ЗОШ І-ІІІ ст. № 6 Ужгорода Христині Кериті, яка 6 лютого відсвяткувала своє 60-річчя.

Її називають найбільш ліричною письменницею на Закарпатті. Поетеса, яка не уявляє свою творчість без рідних Карпат. Тричі нагороджена обласною премією імені Федора Потушняка. Крім творчої діяльності, займається і педагогічною - вчитель української мови та літератури ЗОШ І-ІІІ ст. № 6 Ужгорода, керівник міської літстудії «Джерело».

Привітати іменинницю зібралося чимало колег, друзів, родичів, учнів та шанувальників. Відзначив поетесу урочистим врученням грамоти та цінного подарунка заступник голови Закарпатської обласної ради Михайло Попович. Також письменниця отримала відзнаку й від обласного управління культури.

Роль ведучого такого мистецького вечора взяв на себе голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Василь Густі. Він запросив до слова представників обласної та Ужгородської міської організації Профспілки працівників освіти і науки Ірину Івановчик та Михайла Мегеша, які наголосили, що як вчитель української мови та літератури, керівник міської літстудії «Джерело» Христина Василівна виявила і пробудила творчі здібності в багатьох юнаків та дівчат, з кращих учнівських творів упорядкувала та видала збірники «Вітрила», «Джерело», «Пролісок», «Ластівка», «Світанок віку», підготувала до друку рукопис книжки для дітей «Ви чули про гнома?», два рукописи віршів і поем, а також вручили їй Почесну грамоту обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України та грошову премію.

Богдан Кіштулинець, директор школи, де працює письменниця, розповів про Христину Кериту як педагога, а не письменницю. Зокрема, зауважив, що «окрім творчої діяльності, ця жінка все життя виконує одне з найважливіших завдань у наш, складний для країни, час – береже українське слово, прививає любов до нього дітям».

Присутня на заході була і Надія Ференц, доцент кафедри української літератури УжНУ. Саме її авторству належить книга «Художній світ Христини Керити» та кілька статей на тему творчості закарпатської поетеси.

Привітали свою вчительку і маленькі її вихованці. Вокальний ансамбль «Веселі ноти», в якому співають учні 3-го класу, під керівництвом Вікторії Ковач виконали для іменинниці пісню на слова поетеси.

Також музичне привітання отримала письменниця від земляка та народного артиста України Петра Матія. Його пісні на слова Христини Керити та жартівливі спогади знайомства з поетесою викликали у гостей вечора найбільше позитивних емоцій та оплесків.

Майже кожен, хто вітав письменницю, цитував її вірші, а дехто з гостей спробував навіть скласти в її честь власні.

Насамкінець письменниця зачитала кілька власних поезій, подякувала всім за присутність та теплі слова привітань і закінчила вечір словами: «Я не боюся своїх років. Мені цікаво бачити світ у мої 60. Це зовсім різні світи у різні етапи життя. Я бачу зараз світ зовсім не таким, яким бачила у 20, 30 чи 40, і мені це подобається».

Прес-служба Закарпатської обласної організації Профспілки

Схожі публікації


Догори