Профспілка на захисті справедливості та трудових прав освітян Звенигородщини

У зв’язку з прийняттям Закону України «Про повну загальну середню освіту» однією з найважливіших і, водночас, найскладніших проблем у регіонах виявилась необхідність приведення до вимог зазначеного закону мережі закладів загальної середньої освіти.

Не оминула ця участь і Тарасівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Звенигородської районної ради, яка приєднана до опорного навчального закладу «Шевченківська ЗОШ І-ІІІ ступенів», і як юридична особа мала б бути передана до власності Шевченківської громади. Однак, якщо з дітьми, часткою працівників та майном школи питання на початку року були більш-менш вирішені, то протягом трьох місяців й донині 7 працівників залишаються непрацевлаштованими, немає можливості й звільнити їх відповідно до закону.

Спочатку проблема полягала в тому, що через неправильне оформлення попереднім керівництвом на роботу кухара на школу був накладений штраф у розмірі 112 тисяч гривень. Цей штраф у січні сплатила Звенигородська районна рада, проте процес передачі школи так і не завершився.

За цей час працівниками обкому Профспілки були проведені багаторазові зустрічі й перемовини з усіма зацікавленими сторонами, де наголошувалось про необхідність пріоритетності долі людей, і запропоновано вирішувати дане питання спільно з усіма сторонами конфлікту.

22 березня 2021 року голова Черкаської обласної організації Профспілки Анатолій Стеценко разом із головою Звенигородської районної ради Сергієм Струком і головою Шевченківської територіальної громади Сергієм Смальком продовжили обговорювати цю ситуацію в прямому ефірі радіопрограми «Тема дня» на «Українському Радіо Рось».

26 березня 2021 року в м. Звенигородка за участі голови Звенигородської районної ради Сергія Струка, заступника голови Звенигородської районної державної адміністрації Юрія Пірковського, голови Шевченківської територіальної громади Сергія Смалька, в.о. директора Тарасівської ЗОШ Тетяни Коміренко, учителя школи Миколи Гричака, головного спеціаліста відділення Національної служби посередництва і примирення Любові Єжель, представників різних держустанов, прокуратури та ЗМІ Звенигородського району відбулося засідання круглого столу. На цю зустріч були також запрошені голова обласної організації Профспілки Анатолій Стеценко, завідувач відділу правового захисту і охорони праці Іван Берестовий, голова Звенигородської районної організації Профспілки Майя Бойко.

Присутніми гостро, а подеколи й досить емоційно, обговорювалися питання школи. У результаті дискусії, що тривала близько трьох годин, дійшли згоди про необхідність припинення минулих непорозумінь і розробити алгоритм дій виходу із ситуації, що склалася, були узгоджені специфічні питання, які могли б стати перешкодою на шляху вирішення цієї проблеми.

Голова Шевченківської територіальної громади Сергій Смалько погодився скликати 29 березня позачергову сесію Шевченківської сільської ради Звенигородського району Черкаської області, на якій депутати мають ухвалити передачу Тарасівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів як юридичної особи під юрисдикцію Шевченківської територіальної громади, що дасть можливість вивільнення або подальшого працевлаштування осіб, які на сьогодні третій місяць не отримують заробітну плату, не можуть працевлаштуватися і знаходяться у стані невизначеності.

Таким чином, зроблено ще один крок на подолання кризи в Тарасівській ЗОШ І-ІІІ ступенів із сподіванням на прийняття депутатами правильного і законного рішення. Зі свого боку наголошуємо, що обласна організація Профспілки вчергове демонструє свою небайдужість щодо долі спілчан.

Після засідання круглого столу Іван Берестовий провів зустріч з профспілковим активом закладів освіти, на якій також були присутні начальник відділу освіти Звенигородської міської ради Лариса Кочерга, головний бухгалтер відділу Оксана Лагода, юрисконсульт Володимир Зінченко, завідувачка закладом дошкільної освіти № 9 «Веселка» Валентина Павленко. Іван Федорович надав роз’яснення з питань, які найбільше цікавили працівників освіти, серед яких: можливості внесення змін у штатний розпис закладів дошкільної освіти, оплати праці, відпусток, працевлаштування, строкових договорів педагогічних працівників віком 60+ та ін. На всі питання було надано детальні і вичерпні відповіді, наведені приклади з обґрунтуванням трудового законодавства.

У ході зустрічей обком Профспілки заявив про себе, як про рушійну силу, з якою змушені рахуватися, зокрема й представники органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Освітяни ж пересвідчилися, що профспілкова організація області може ефективно відстоювати їхні права та інтереси.

Схожі публікації


Догори