У 2023 році ВПО продовжать автоматично отримувати допомогу на проживання

Внутрішньо переміщені особи у 2023 році автоматично продовжать отримувати допомогу на проживання.

Про це повідомляється на сайті Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, а також у своєму телеграмі про це пише уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Протягом тижня на гарячу лінію Мінреінтеграції звернулося багато внутрішніх переселенців, які занепокоєні, що після Нового року їм припинять виплачувати допомогу. Пояснюємо: з 1 січня 2023 року автоматичне нарахування допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам буде продовжене», – ідеться в повідомленні міністерства.

«Для отримання допомоги на проживання ВПО не потрібно буде надавати підтверджувальні документи про свій матеріальний стан, оскільки отримання зазначеної допомоги не залежить від отриманого доходу та є безстроковим», – заявили в Офісі омбудсмена.

Також там повідомили, що буде продовжено автоматичне здійснення соціальних виплат, дія яких сплила під час воєнного стану. Це стосується, зокрема, людей та дітей з інвалідністю, а також дітей позбавлених батьківського піклування.

Таким чином, з 1 січня будуть автоматично продовжені такі соціальні виплати та допомоги:

  • на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування, 
  • на дітей, хворих на тяжкі захворювання,
  • дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, 
  • особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю; 
  • особам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;
  • особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

Також продовжено до 31 грудня 2023 року перехідний період для виплати щомісячних компенсаційних виплат непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Схожі публікації


Догори