Профспілки запрошують до соціального діалогу, або вдаватимуться до активних дій

Профспілки запрошують до соціального діалогу, або вдаватимуться до активних дійСаме з таким лейтмотивом 30 вересня 2014 року в агенції «Укрінформ» відбулася прес-конференція Голови Федерації профспілок України Г.В. Осового з питання реформування Урядом системи соціального страхування.

У роботі заходу взяли участь головний лікар санаторію «Хмільник» О. Галаченко, директор ДЮСШ М Грабовецький та голова комісії соціального страхування М. Береговий.

Голова ФПУ Григорій Осовий поінформував представників ЗМІ про те, що система загальнообов’язкового державного соціального страхування надає матеріальне забезпечення та послуги понад 30 мільйонам застрахованим особам, є однією з ключових складових системи соціального захисту і запорукою соціального миру і суспільної злагоди в Україні.

Проте, наголосив профспілковий лідер, останнім часом, аргументуючи надзвичайністю ситуації, влада розпочала наступ на базові засади соціального страхування, спрямований на «одержавлення» фондів соціального страхування.

Об’єднання профспілок і роботодавців виступили з гострою критикою урядової законодавчої ініціативи, якою проігноровано принципи соціального діалогу та напрацьованих протягом 2013-2014 років пропозицій Робочої групи в рамках Національної тристоронньої соціально-економічної ради, щодо подальшого удосконалення системи соціального страхування. А новий законопроект «Про реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію оплати праці», який було подано Урядом в обхід інших сторін соціального діалогу, зовсім не відповідає тим європейським цінностям, до яких прагне українське суспільство, та принципу соціальної справедливості.

На думку профспілкового лідера мета таких дій – позбавити фонди демократичної самоврядності та централізувати управління системою страхування.
«Те, що запропоновано Урядом, – це спроба перекреслити ряд надбань, які ми здобули вибудовуючи українську модель соціального страхування на європейських зразках, – заявив Григорій Осовий.

Профспілки вкрай обурені та занепокоєні бажанням Уряду включити до складу Державного бюджету України кошти фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та ліквідувати норми санаторно-курортного лікування, дитячого оздоровлення, часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв та інших закладів.

Припинення фінансування цих закладів за рахунок коштів соціального страхування призведе до катастрофічних наслідків. Адже більшість працівників не зможуть самостійно, повноцінно та якісно оздоровлюватися самі та оздоровлювати своїх дітей.

Окреме питання викликає процес реабілітації працівників після отримання професійних захворювань, нещасних випадків на виробництві та інші. На цьому наголосив директор санаторію Олександр Галаченко. Адже як наслідок, будуть зростати втрати робочого часу через хворобу, оплата яких фінансується за рахунок коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Конструктивної критики піддав урядовий законопроект і директор ДЮСШ Мирослав Грабовецький. За його словами, існуюча система державного соціального страхування дозволяє не тільки оздоровлювати дітей та підлітків, але й готувати гідну спортивну зміну.

А після ухвалення нового законопроекту можуть припинити своє існування більшість санаторно-курортних установ, в яких працюють 9,5 тисяч співробітників, без фінансування залишаться майже 500 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, в яких навчаються 165 тисяч дітей.

Щодо можливого подальшого розвитку подій, то Голова ФПУ Григорій Осовий повідомив, що 7 жовтня відбудеться Всеукраїнський форум профспілок «За гідну працю і добробут людини», на який профспілки запрошують Прем’єр-міністра України, членів Уряду, роботодавців для обговорення актуальних та важливих питань соціально-економічного захисту людини праці, у тому числі, і питання реформування системи державного соціального страхування.

«Або ми повертаємось у русло цивілізованого соціального діалогу і обговорення тих ініціатив, які проводить Уряд, або профспілки вимушені будуть діяти у той спосіб, який визначено законом, як правозахисна організація, використовуючи всі інструменти відстоювання і захисту законних прав та інтересів працівників», – підкреслив Голова ФПУ.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України


Профспілки запрошують до соціального діалогу, або вдаватимуться до активних дійПрофспілки запрошують до соціального діалогу, або вдаватимуться до активних дій

Профспілки запрошують до соціального діалогу, або вдаватимуться до активних дійПрофспілки запрошують до соціального діалогу, або вдаватимуться до активних дій
0
30 вересня 2014
1 917

Схожі публікації


Догори