Реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування – на обговоренні профспілок

Реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування – на обговоренні профспілокМіністерством соціальної політики України наразі розробляється проект Концепції реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Серед інших пропонується варіант об’єднання окремих Фондів на базі Пенсійного фонду України. Розглядаючи такі пропозиції, профспілки вважають, що будь-які практичні кроки з реформування повинні здійснюватись тільки тоді, коли соціальні партнери переконаються, що вони не погіршать, а навпаки, поліпшать рівень матеріального забезпечення та якість соціальних послуг, які на сьогодні надаються застрахованим особам та членам їхніх сімей за рахунок солідарних коштів Фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

ФПУ розпочала серію матеріалів про діяльність фондів, їхні проблеми та перспективи. Ці матеріали переконливо свідчать про те, наскільки важлива діяльність фондів і наскільки принциповою та соціально спрямованою у цьому питанні є позиція профспілок.

Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття


Бюджет Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття затверджено 16 грудня 2011 року по доходах і видатках на суму 9,2 млрд. гривень. На матеріальне забезпечення буде направлено 59,1% доходів. За рахунок цих коштів щомісяця отримуватимуть допомогу по безробіттю близько 390 тис. безробітних, матеріальну допомогу за період професійної підготовки – понад 180 тис. безробітних.

Прогнозується, що із загальної кількості отримувачів допомоги по безробіттю близько 160 тис. застрахованих осіб будуть отримувати її в мінімальному розмірі, а 123 тис. будуть отримувати допомогу як незастраховані особи.

Варто зазначити, що профспілки постійно вимагають підвищення мінімального розміру допомоги по безробіттю.

Протягом 2010 р. мінімальний розмір допомоги по безробіттю збільшено на 40%. Для застрахованих осіб підвищення склало 200 грн – з 500грн на початок року до 700 грн. на кінець року; для незастрахованих осіб мінімум було підвищено на 140 грн – з 360 до 500 гривень. У ІV кварталі 2011 року мінімальний розмір допомоги становив 748 грн з 1 жовтня та 762 грн – з 1 грудня.

На кінець 2011 року мінімальний розмір допомоги по безробіттю для застрахованих осіб складає 75,9% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, для незастрахованих – 54,2%.

Завдяки послідовній та принциповій позиції профспілкової сторони при затвердженні бюджету на 2012 рік мінімальний розмір допомоги по безробіттю встановлено на рівні 825 гривень або 76,9% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (зараз 762 грн), з подальшим переглядом його протягом року з метою збільшення, враховуючи економічну ситуацію, розвиток ринку праці та динаміку зростання заробітної плати.

Протокольним рішенням правління спеціально створеній Робочій групі правління Фонду доручено продовжити роботу по винайденню можливості підвищення мінімальної допомоги для застрахованих осіб до рівня прожиткового мінімуму.

На соціальні послуги бюджетом Фонду на 2012 рік передбачається 2,12 млрд. гривень.

За рахунок цих коштів прогнозується охопити професійним навчанням майже 224 тис. безробітних громадян, що на 9,6 тис. осіб більше ніж у 2011 році. Професійне навчання буде здійснюватися більш ніж за 350 професіями і 400 напрямами підвищення кваліфікації в залежності від попиту на регіональних ринках праці.

У 2012 році планується залучити до громадських робіт понад 335 тис. безробітних та витратити на це 233 млн. грн або 2,5% доходів Фонду. Середній термін таких робіт складає 18 днів.

39 тис. осіб планується працевлаштувати шляхом надання дотацій роботодавцям. Середні витрати на оплату праці одного такого працівника плануються в розмірі 2 тис. гривень на місяць. Витрати за цією статтею бюджету заплановані на суму 955,2 млн. гривень.

Протягом року планується проведення близько 146 тисяч модульних семінарів та тренінгів з техніки пошуку роботи. Крім того, 25 тисяч семінарів планується провести із соціально вразливими категоріями населення, 34 тисячі з орієнтації на підприємницьку діяльність, 22,4 тисячі – з питань запобігання нелегальній трудовій міграції.

Загалом протягом року планується провести близько 416 тисяч різноманітних інформаційно-консультаційних заходів, спрямованих на скорочення безробіття. Буде забезпечено діяльність 115 мобільних центрів профорієнтації, 340 мобільних центрів зайнятості.


За інформацією офіційного веб-порталу ФПУ
0
10 січня 2012
3 896

Схожі публікації


Догори