Інформувати працівників про розмір заробітної плати, її складові – обов’язок керівника

Власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін. Відповідна вимога передбачена ст.21 Кодексу законів про працю України (далі КЗпП України).

При кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

  • загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;

  • розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;

  • сума заробітної плати, що належить до виплати (ст.110 КЗпП України).

Водночас в статті 116 КзпП України зазначено, що власник при звільненні працівника виплачує всі суми, що належать йому від підприємства, установи, організації в день звільнення. 

Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану нею суму.

Зважаючи на викладене, наголошуємо, що інформувати працівників про розмір нарахованої їх заробітної є обов’язком, а не правом керівника.

Зокрема нагадуємо, що звернення до управління Держпраці з проханням перевірити правильність нарахування заробітної плати є підставою для проведення інспекційного відвідування. 


Завантажити документ stattya-2.pdf [99.6 Kb][414] Завантажити Переглянути документ онлайн  
Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори