Сербія: безпечне повернення до шкіл та організація випускних іспитів

У Сербії профспілки освіти мобілізуються, щоб виступити за безпечне повернення в школи як працівників, так і учнів в кінці навчального року.

Як і в багатьох інших країнах Європи, сектор освіти в Сербії під час пандемії COVID-19 перейшов, в основному, на дистанційне навчання.

У період, коли країна готується до поетапного відкриття навчальних закладів, профспілки освіти докладають надзвичайних зусиль, щоб гарантувати, що стратегія виходу з кризи врахує необхідність захисту здоров’я та безпеки працівників освіти та учнів.

28 квітня 2020 року представники профспілок освіти зустрілися з представниками міністерств і місцевих органів самоврядування, щоб розглянути обставини і процедури поетапного відкриття дитячих садків з 11 травня 2020 рік.

Профспілкові представники намагалися отримати від влади гарантії щодо охорони здоров’я та забезпечення безпеки дітей та всіх працівників дитячих садків у період відкриття навчальних закладів.

З огляду на те, що 11 травня відкриється лише обмежена кількість дитячих садків і тільки для сімей, де жоден із батьків не може працювати у віддаленому режимі, обговорювалися жорсткі вимоги щодо забезпечення гігієни та безпеки праці, включаючи надання коштів підтримки особистої гігієни в навчальних закладах для їх працівників, учнів і батьків.

Озвучені представниками профспілок причини для занепокоєння включали необхідність забезпечити готовність навчальних закладів до відкриття як мінімум за тиждень до оголошеної дати.

Тим часом, з наближенням закінчення навчального року та з урахуванням рішення про те, що навчальний рік в основній і середній школі повинен завершитися у дистанційному режимі 31 травня 2020 року, були встановлені правила проведення випускних іспитів.

Випускні іспити в основній школі (8 класів) повинні будуть проводитися в онлайн режимі, і, незважаючи на технічні труднощі, протягом трьох днів тестування нової системи 92% учнів основної школи змогли взяти участь у здачі цих пробних іспитів.

Випускні іспити будуть організовані в основній школі в кінці червня, і тільки обмежена кількість учнів, яким потрібно підвищити свої оцінки, будуть запрошені до шкіл з початку червня для перегляду результатів. Студенти ВНЗ також будуть запрошені на випускні іспити в червні.

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори