«Трудовий барометр» або нове опитування про дискримінацію у сфері праці

8 лютого 2022 року в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася презентація результатів опитування «Трудовий барометр: протидія дискримінації у сфері праці».

Метою опитування було оцінити рівень усвідомлення проблем насильства та дискримінації, а також оцінити ступінь проявів зазначених явищ у трудових колективах.

Спікерами заходу виступили:

  • Георгій Сандул – директор ГО «Трудові ініціативи», модератор;
  • Катерина Швець – юристка ГО «Трудові ініціативи»;
  • Віталій Копиш – голова ГО «Інститут громадянської освіти та праці»;
  • Володимир Ковальчук – юрист Підприємства «НМЦ» профспілок.

Дослідження відбувалося шляхом анонімного інтернет-анкетування у реальних трудових колективах, серед яких високий відсоток складали респонденти від освіти і науки, держслужби, транспорту, сфери послуг, виробництва.

63% опитаних працюють у бюджетній сфері, 37% – у приватній. За віковими ознаками респонденти розподілилися так: 18 - 21 років – 19%, 22 - 35 років – 42%, 36 - 55 років – 31%. Жінки серед опитаних становили 71%, чоловіки – 29%. 

Відповідно до цього опитування, 54,4% українців стверджують, що між жінками та чоловіками в трудових відносинах все ж таки існує рівність. 

Більшість опитаних – 53,5% – вважають, що у жінок і чоловіків рівні шанси працевлаштуватися. На питання «Хто має більше можливостей для отримання гідної заробітної плати, чоловіки чи жінки» – 58,7% респондентів відповіли, що немає різниці. 

Разом із тим, 40% українців або безпосередньо стикалися з дискримінацією за ознакою статі або були свідками дискримінаційних проявів щодо інших. Варто зауважити, що вдвічі частіше з дискримінацією стикаються жінки (26,9% проти 12,1% чоловіків). До того ж жінки частіше відповідали ствердно на питання «Чи отримували ви меншу зарплатню, ніж особа іншої статі за виконання однакового обсягу роботи?». 

Загалом ствердно на це питання відповіли майже 19%, а ще 17% респондентів мають таку підозру, але точно не знають. Опитування також показало, що тільки кожен 5-й взагалі не стикався з явищем дискримінації за ознакою статі.

Майже 48% українців так чи інакше стикалися з проявами насильства на робочому місці, зокрема 11% стикалися з насильством на роботі особисто. Тут йдеться про фізичне, психологічне, економічне, сексуальне та інше насильство. 

Автори дослідження підкреслюють, що дані можуть бути використані для просвітницької, профспілкової роботи у трудових колективах задля підвищення обізнаності про свої права та уміння їх захистити. І, що дуже важливо, – для спільного напрацювання нормативних та законодавчих документів, які поліпшуватимуть ситуацію з викорінення дискримінаційних явищ за будь-якими ознаками у сфері праці, представникам профспілок, роботодавців, політиків, бізнесу та держави потрібно працювати разом. Адже досі чітко не регламентовано питання щодо мобінгу (цькування) на робочому місці, а законопроєкти щодо протидії порушень прав у сфері праці, які наразі є, перебувають на розгляді у Парламенті з минулого року і потребують доопрацювання.

Довідково 

Організатори опитування – ГО «Інститут громадянської освіти та праці» за підтримки ГО «Трудові ініціативи» та Центру Солідарності в Україні.

Опитування проводилися у листопаді-грудні 2021 року, шляхом анонімного інтернет-анкетування в усіх областях України (за виключенням Криму та тимчасово окупованих областей). Всього було опитано 726 осіб із різних сфер діяльності. 

Трудовий стаж 25% респондентів складає менше 3 років, 23% – від 3до 9 років, 28% – від 10 до 19 років і 24% – більше 20 років. 

Інна Михальченко,

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Схожі публікації


Догори