Прийнято Закон про звільнення від ЗНО у 2022 році

Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти» (проект № 7132 від 10.03.2022).

Законом внесено зміни до таких законодавчих актів України:

  • Закону України «Про повну загальну середню освіту»

«здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації»;

  • Закону України «Про фахову передвищу освіту» 

«у 2022 році прийом на навчання до закладів фахової передвищої освіти здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки»;

  • Закону України «Про вищу освіту»

«у 2022 році прийом на навчання для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється в особливому порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки, без використання результатів зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування».

 За інформацією Міністерства освіти і науки України ухваленим Законом дозволено одноразову зміну алгоритмів вступу до університетів та складання ДПА

«Держава, у першу чергу, висловила довіру педагогам, які в цьому навчальному році виставлять учням підсумкові оцінки без державної підсумкової атестації. Головним для нас є забезпечення максимальної безпеки учасників освітнього процесу. На жаль, це означає неможливість проведення зовнішнього незалежного оцінювання в традиційному форматі у 2022 році. Доступність вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти для всіх громадян України незалежно від місця їх перебування є нашим найвищим пріоритетом», – зазначив Сергій Шкарлет.

Міністр також наголосив, що завдяки цифровізації будуть створені максимально безпечні умови для учасників вступної кампанії, а під час офлайн процедур будуть максимально дотримані безпекові протоколи.

МОН закликає заклади освіти докласти всіх зусиль, аби вступна кампанія пройшла на засадах доброчесності, а прагнення вступників були реалізовані на засадах максимальної прозорості.

Наразі МОН спільно з Комітетом освіти, науки та інновацій ВРУ, освітянами, експертами та батьками в оперативному режимі працює над остаточним механізмом вступу у 2022 році. 

Юридичний відділ ЦК Профспілки

Схожі публікації


Догори